Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od širenja državnih tajni

U strahu od širenja državnih tajni, kineska vlada daje djeci igre poput "Pronađite špijuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska vlada pokušava na sve načine spriječiti širenje tajnih državnih informacija. Jedan od njih je angažirati djecu školske dobi kroz - zabavne igre.

U travnju je općinska uprava Pekinga počela nuditi nagrade od 500.000 yuana (nešto manje od 500.000 kn) za pronalaženje špijuna. Vlada poziva građane da budu oprezni jer, kako kažu,postoje osobe koje pokušavaju "potkopati, podijeliti i/ili sabotirati Kinu".

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas''

Prošlog mjeseca je službena izdavačka kuća donijela nove knjige za djecu osnovne škole kako bi obilježila drugi "Nacionalni dan obrazovanja o sigurnosti". U knjizi su uključene igre poput "Pronađite špijuna". Državni mediji su rekli da je to bio dio nastojanja mobilizacije učenika svih dobnih skupina kao "ogromnu silu koja može pomoći u borbi protiv špijunaže".

New York Times je rekao da između 2010. i 2012. godine, Kina otkrila mrežu od oko 20 špijuna, ukorjenjenih duboko u kineskoj birokraciji, koji su odavali informacije CIA-i. To je bilo jedno od najvećih takvih kršenja zabilježenih u posljednjim desetljećima. Kao upozorenje, neki od špijuna su ubijeni ispred svojih kolega.

Xi Jinping, koji je preuzeo vodeću poziciju u Kini 2012. godine, postaje još opsjednutiji navedenim "problemom". On je uveo još strože nove zakone o nacionalnoj sigurnosti.

Strah od gubitka tajni može djelomično objasniti gorljivost Xi Jinpinga da osigura povrat tisuća dužnosnika i politički povezanih poslovnih ljudi koji su se preselili u inozemstvo, prenosi The Economist.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene