Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srednja Amerika bila je u petak u maksimalnoj pripravnosti nakon najave da će jaka kiša nastaviti padati za vikend nad tim područjem, jednim od najosjetljivijih na učinke klimatskih promjena, dok se broj smrtno stradalih tijekom tjedna popeo na 37 a stradalih na 70.000.


U najpogođenijoj zemlji Gvatemali zabilježeno je 22 mrtvih, sedam u Nikaragvi, šest u Salvadoru, dvoje u Hondurasu, dok se u Kostariki zabilježena samo materijalna šteta.

Gvatemalski predsjednik Alvaro Colom priredio je konferenciju za tisak na kojoj je kazao da se dvije osobe smatra nestalima a tri su ozlijeđene. SAD je lokalnim vlastima stavio na raspolaganje četiri helikoptera za organiziranje zračnog mosta u najodsječenijim mjestima.

'Kiša će nastaviti padati sljedeća 24 ili 48 sati te molim stanovništvo da se suzdrži od prometovanja zbog opasnosti od klizanja terena', dodao je Colom.

Vezani članci Obilna kiša u Lici poplavila je maslinike Stigla najavljena promjena vremena: Obilna kiša u Istri, snijeg pao u Gorskom kotaru, žuti alarm upaljen i za sutra Ilustracija, pljusak (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Izdano crveno upozorenje, očekuju nas poplave, rušenje stabala i odroni: Kad noćas počne, kiši se ne vidi kraj