Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije mlađe žene s hrvatskim putovnicama uhićene su u gradu Santiago de Compostela na sjeveru Španjolske nakon što su provalile u jednu kuću što je bila njihova osma pljačka ovaj mjesec, priopćila je u utorak španjolska policija.


Neimenovane žene stare 25 i 29 godina, s lažnim identitetom, pripadaju kriminalnoj organizaciji specijaliziranoj za pljačkanje domova diljem Španjolske.

Vezani članci Sabor, ilustracija Sabor: Žene potplaćene u odnosu prema muškarcima i češće rade na određeno vrijeme Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 3 Španjolska prva u Europi ima 800 tisuća oboljelih, u Italiji bez maske ni na otvorenome: "Ne treba se šaliti s ubojitim virusom, to je pitanje poštovanja drugih"

U travnju je razbijena jedna takva grupa na jugu zemlje, u regiji Castellón, prilikom čega su uhićene 52 osobe od čega većina žena s hrvatskim putovnicama. Njihovo porijeklo policija nije objavila.

Policijski službenici u Santiago Composteli primjetili su dvije žene kako šeću ulicom pogleda usmjerenih u ulaze zgrada pokušavajući „otvoriti one koji su se činili otključanima“. Nakon što su otkrile jedan takav ulaz na obiteljskoj kući, ušle su u nju pa pola sata kasnije izjurile van gdje ih je dočekala policija.

Nisu ponudile uvjerljivo objašnjenje što su radile unutra, a kod sebe su imale vrijedne stvari za čije porijeklo nisu imale odgovor. Osim toga imale su rukavice, svjetiljku te plastičnu karticu kojom se obijaju brave.

OPLJAČKALE GA I SLOMILE MU RUKU Dvije djevojke napale umirovljenika nožem i pištoljem

Policija kaže da je riječ o organiziranoj grupi s hijerarhijom gdje muškarci vozilima dovezu žene koje ulaze u stanove dok oni sa strane motre i paze da ne budu otkrivene.

Njihova sjedišta su uglavnom u okolici grada Valencije, na jugoistoku, ali i u najvećim gradovima Madridu i Barceloni. Odande odlaze u pljačkaške pohode diljem zemlje.

Plijen ostavljaju u pravilno parkiranim vozilima na javnim prostorima kako ih se ne bi povezalo s ranijim pljačkama u slučaju uhićenja. Tako je policija u Santiago de Composteli dan nakon uhićenja otkrila vozilo kojim su došle i ondje našli druge ukradene predmete.

„To su grupe s velikom geografskom pokretljivošću“, napominje policija i kaže da nekoliko dana provedu u gradu gdje pljačkaju. „Kada uđu u kuću sve je gotovo za nekoliko minuta. Traže najdostupnije stvari i brzo izlaze“. Njihov plijen su uglavnom gotovina i nakit. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook