Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sloveniji smanjen broj ilegalaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog drastičnog pada broja ilegalnih imigranata i odličnih priprema Slovenija neće imati problema pri ulasku u Schengenski prostor krajem ove godine, kad njena granica s Hrvatskom postaje vanjskom granicom Europske unije, piše mariborski dnevni list Večer.

List iznosi službene podatke prema kojima je u najkritičnijim godinama, 2000. i 2001., Slovenija registrirala 35.000 pokušaja ilegalnih prijelaza granice, uglavnom imigranata iz istočne i jugoistočne Europe, Turske i azijskih država, dok je taj broj sada drastično smanjen zbog bolje opremljenosti policije, pooštravanja zakona o azilu i suradnjom s hrvatskim sigurnosnim službama.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Granični prijelaz Uzimao po 200 € Uhićen granični policajac: Pomagao pri ulasku u šengenski prostor, dosjetio se nove metode

U odnosu na prošlu godinu kada je registrirano 4.000 ilegalnih prijelaza granice, ove će ih godine biti oko tri tisuće, iznijeli su stručnjaci za Schengensku granicu na upravi slovenske policije u Ljubljani.

'Među njima je najviše Srba s Kosova, te državljana Makedonije i BiH', izjavio je za Večer stručnjak za schengensku problematiku Daniel Lorbek.

Mjere schengenske kontrole na granici i u unutrašnjosti Slovenija, piše list, provodi već godinu i pol dana. Za kontrolu granice s Hrvatskom nedavno je nabavljen tzv. Eurocopter njemačke proizvodnje, a mobilna ekipa schengenske policije vrši kontrolu u slučajevima sumnje da se na cesti nalazi ukradeno vozilo ili putnici s krivotvorenim dokumentima. Ove je godine tako otkriveno 60 ukradenih vozila i 189 krivotvorenih dokumenata.

S ulaskom Slovenije u Schengenski prostor, piše list, doći će do manje promjene za hrvatske državljane koji će u Sloveniju i dalje moći ulaziti s osobnom iskaznicom, ali će im se u poseban karton koji će izdavati hrvatski organi utiskivati žig gdje su i kada ušli u Schengensko područje.

Što se tiče protočnosti granice i dalje se mogu očekivati povremeni zastoji zbog uskih grla u graničnoj i prometnoj infrastrukturi. Jedno od takvih uskih grla je i granični prijelaz Gruškovje-Macelj kojim godišnje u oba pravca granicu prijeđe deset milijuna putnika i 400.000 teretnih vozila, piše Večer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene