Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nema dizela!"

Kaos u susjedstvu zbog goriva: Na crpkama nestašice, prijevoznici bijesni, a država istražuje je li bilo muljaža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike gužve stvarale su proteklih nekoliko dana na benzinskim postajama, uoči najavljenih poskupljenja koje su na snagu stupile u ponoć. Zbog svega goriva je nestajalo. Danas gužvi nema u toj mjeri, ali nema baš posvuda ni goriva.

"Nema dizela." Ovakav natpis može se vidjeti na benziskim postajama diljem Slovenije. Proteklih nekoliko dana susjedna zemlja bori se s nestašicom goriva. 

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Slovenski ministar za gospodarstvo Matjaž Han jučer je, uoči poskupljena koja su na snagu stupila u ponoć, rekao da inspektori provjeravaju rad benzinskih postaja.

Pojavila se sumnja da distributeri stvaraju umjetnu nestašicu u očekivanju osjetnog rasta maloprodajnih cijena.

"U Sloveniji je dovoljno pogonskih goriva, nema straha da će ga nestati i javnost može biti mirna”, kazao je Han na konferenciji za novinare.

Komentirajući veliku potražnju i gužve na pumpama zadnjih nekoliko dana, pred poskupljenje koje stupa na snagu u utorak, Han je rekao da je potražnja goriva udvostručena u nekoliko dana. To što na nekim crpkama nije bilo dizela ili benzina, pa se privremeno i zatvaraju, posljedica je logističkih problema i velikog tranzita turista i prijevoznika kroz Sloveniju, rekao je.

No slike koje iz Dežele stižu i danas pokazuju da su natpisi ostali.

24ur piše kako su obišli nekoliko benzinskih postaja koje su već u prijepodnevnim satima ostale bez zaliha, unatoč tome što u Petrolu tvrde da se situacija smiruje. 

Delo navodi kako neke benzinske nemaju goriva, dok primjerice u Celju ga imaju gorivo, ali ga ne toče prijevoznicima.

Petar Pišek, predsjednik prometne sekcije u Obrtno-poduzetničkoj udruzi Slovenije kaže kako je takvo nešto nedopustivo. Trgovce naftnim derivatima optužili su da su potpuno zatajili.

Kazao je kako razumije i praznike i krizu i povećanu potražnju dan uoči poskupljenja, ali da su prodavači trebali računati s tim i pobrinuti se da u državi ima naftnih derivata.

"Bez goriva su ostali i gospodarstvo i građani. A to je nedopustivo", bio je jasan Pišek.

Je li bilo zlouporabe položaja?

Slovenska Agnecija za zaštitu tržišnog natjecanja, piše Delo, pozivajući se na portal Necenzurirano, pokrenut će postupak provjere jesu li dva najveća trgovca naftom u zemlji, Petrol i OMV Slovenija zlorabila svoj položaj. Odnosno da su, u vrijeme gužvi presporo punila pa čak i namjerno praznila spremnike na benzinskim postajama. 

Sumnjivo im je što je goriva počelo nedostajati na većini postaja, ne samo na onima s velikim prometom. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene