Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sloveniji pala prva ostavka zbog objave diplomatske bilješke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji politički direktor u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Mitja Drobnič prva je žrtva skandala izazvanog objavom diplomatske bilješke o razgovorima slovenskih i američkih dužnosnika u Washingtonu u kojima je dominiralo pitanje Kosova, u ljubljanskim i beogradskim medijima.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da je Drobnič ponudio svoju ostavku koja je usvojena, a na mjesto političkog direktora imenovan je državni tajnik iz kabineta predsjednika vlade Matjaž Šinkovec, ranije direktor obavještajne agencije SOVA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija: Tri četvrtine protiv ukidanja besplatnog pobačaja

Neke kadrovske promjene u ministarstvu najavio je već u ponedjeljak navečer, u razgovoru za Slovensku televiziju, ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, ali istodobno odbacio prozivke da je sam morao preuzeti odgovornost za skandal, te je ponovio mišljenje da je afera bila uperena protiv vlade, odnosno ministarstva vanjskih poslova.

U međuvremenu, više je oporbenih stranaka lijevog centra zatražilo da o svim pojedinostima skandala, koji je, po nekim ocjenama, doveo do urušavanja reputacije Slovenije na čelu predsjedništva EU-a, Rupel izvijesti vanjskopolitički odbor parlamenta, a Jelinčičeva Nacionalna stranka (SMS) zatražila je i sazivanje parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi.

Nije poznato znači li Drobničeva ostavka njegovo preuzimanje odgovornosti za "curenje" dokumenta o razgovorima, koji su on i slovenski veleposlanik u SAD Samuel Žbogar vodili 24. prosinca u Washingtonu s više američkih dužnosnika, od kojih je najviše rangirani Daniel Fried, zamjenik američke državne tajnice Condoleeze Rice za euroazijske poslove.

Na konzultacije u Ljubljanu nakon izbijanja skandala pozvan je i Žbogar, ali je ministar vanjskih poslova Rupel to protumačio kao uobičajenu proceduru u sličnim prilikama, a za Žbogara rekao da je "jedan od najboljih veleposlanika koje Slovenija ima", uzevši ga tako u zaštitu.

Afera s objavom bilješke prema kojoj SAD sugeriraju Sloveniji da što prije i kao prva prizna nezavisnost Kosova jer su "prilike povoljne" i jer, kako se navodi u bilješci, u Prištini već pišu nacrt ustava, osim međunarodnih ima i snažne unutarnjopolitičke dimenzije u Sloveniji koju na jesen čekaju redovni izbori, pa je više opozicijskih stranaka iskoristilo priliku da Janšinu vladu prikaže kao vladu koja sluša "strani diktat".

Američki diplomati imaju pravo u razgovorima iznositi svoja očekivanja, ali Slovenija ne smije dopustiti da nastane dojam da Ljubljana takve stavove SAD-a prihvaća, osobito sada kad vodi EU, ocijenio je slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor, čelnik slovenskih Socijaldemokrata (SD) i glavni konkurent Janši za dobivanje premijerskog mandata na jesenskim izborima.

Stajališta slovenskih diplomata u razgovoru s Friedom i europarlamentarac Jelko Kacin, donedavni predsjednik slovenskih liberala ocijenio je kao jednu vrstu diskreditacije slovenske vanjskopolitičke pozicije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene