Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radioaktivni materijal, zaplijenjen ovoga tjedna u Slovačkoj, nisko je obogaćeni uran koji se nije mogao iskoristiti za izradu "prljave" bombe, objavilo je danas slovački kemijski stručnjak.


Policija je u srijedu zaplijenila 481,4 grama radioaktivnog
materijala i uhitila dva Mađara te jednog Ukrajinca u raciji uz
granicu s Mađarskom, a u blizini granice s Ukrajinom.

Vezani članci Igor Matovič Slovački premijer izgubio živce: ''Bili bismo sretni kada ne biste čekali tri mjeseca da odobrite cjepiva. To je pitanje života. I ne samo jednog'' Dezinfekcija bolnice u Bratislavi, ilustracija Imaju najgore brojke u svijetu: Još jedna europska zemlja postrožava mjere, ako to ne pomogne...

>> Slovačka: Uhićene tri osobe i zaplijenjen obogaćeni uran

>> Zapljenjen kilogram radioaktivnog materijala

Dužnosnik slovačke policije Michal Kopcik potvrdio je jučer da je policija zaplijenila obogaćeni uran koji najvjerojatnije potječe iz neke države bivšeg Sovjetskog Saveza i da se mogao upotrijebiti za izradu "prljave" bombe.

Stručnjaci se, međutim, ne slažu s mišljenjem policije.

"Preliminarne analize pokazuju da se radi o nisko obogaćenom uranu", rekao je Peter Novotny, direktor Laboratoriju za kemijsku kontrolu. 

"Premalo ga je da bi se izradila 'prljava' bomba", dodao je.

U policiji nisu mogli reći do kojeg je stupnja uran obogaćen, no kažu da materijal, pronađen u dvije torbe, sadrži dva tipa urana - izotope 235 i 238.