Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog male izlaznosti u Slovačkoj nije uspio referendum o zabrani istospolnih brakova i zabrani da istospolne zajednice posvajaju djecu.


Na referendum je izašlo samo 21,4 posto birača, što je daleko ispod potrebnih 50 posto, pokazuju podaci ureda za statistiku nakon što je obrađeno 99,9 posto glasova, prenosi Reuters.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Slovačka zbog otpora na neodređeno vrijeme odgodila drugi krug testiranja svih građana Slika nije dostupna Slovaci se referendumom izjašnjavaju o braku

Na referendumu su se Slovaci izjašnjavali predstavlja li brak isključivo zajednicu žene i muškarca, o pravu istospolnih zajednica na posvajanje djece i pravu roditelja na odlučivanje o tome hoće li njihova djeca pohađati satove na kojima se predaje spolni odgoj i uči o eutanaziji.

U Slovačkoj, članici Europske unije (EU), nisu dopušteni istospolni brakovi i izvanbračne zajednice, a istospolnim parovima nije dopušteno ni posvajanje djece.

Udruga Savez za obitelj, koja je poduprla referendum, pokušala je preko referenduma učvrstiti te zabrane čime bi se otežale izmjene zakona u budućnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook