Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne staje nasilje

U Siriji novi sukobi i nove žrtve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje civila je poginulo u nedjelju kada su na njih zapucale sigurnosne snage, među kojima dvoje u okolici Homsa, u središtu zemlje, gdje se već nekoliko tjedana vode vojne operacije kako bi se ugušila narodna pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, izvijestili su aktivisti.

Sukobi u kojima je 17 civila ranjeno, događaju se u času kada se Arapska liga sprema uvesti gospodarske sankcije sirijskom režimu koji se oglušio na pozive da prekine nasilje i prihvati promatrače u zemlji. Jedan civil je ubijen u četvrti Bajadi, u gradu Homsu, 160 km sjeverno od Damaska, u pretresima koji su izvršile sigurnosne snage, a drugi u pucnjavi s krova zgrade u gradu Kuseiru, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

'Od nedjelje ujutro vode se žestoki sukobi između sirijske regularne vojske i skupina dezertera na području Talbisea. Dva vojna transportera su uništena', dodaje OSDH u priopćenju. 'Regularna vojska koristi teško naoružanje u tim operacijama na jugu Talbisea. Četvero civila je ranjeno', po istom izvoru.

U subotu je najmanje 35 osoba ubijeno u Siriji, među kojima 23 civila u gušenju narodnih prosvjeda i 12 vojnika i agenata sigurnosti u novom napadu dezertera u okolici Idleba, na sjeverozapadu zemlje, navode sirijski aktivisti.

Među sankcijama dogovorenim u subotu, koje u nedjelju još moraju odobriti arapski ministri vanjskih poslova, jesu i blokada računa sirijske vlade te zabrana putovanja sirijskih čelnika u arapske zemlje. Bahrein i Katar su u nedjelju pozvali svoje državljane da napuste Siriju zbog nasilja, a Ujedinjeni Arapski Emirati preporučili su svojima da zaobilaze tu zemlju.

Ministarstvo vanjskih poslova u Manami zatražilo je u priopćenju od Bahreinaca da napuste Siriju zbog 'nestabilnosti koja ondje vlada' i preporučila svima koji planiraju putovati onamo da to ne čine. U Dohi je ministarstvo vanjskih poslova zatražilo od Kataraca da napuste Siriju 'što prije' i preporučili im da ne putuju u tu zemlju.

Abu Dhabi je početkom tjedna pozvao državljane Emirata u Siriji na oprez i pozvao sve koji planiraju poći onamo da odgode putovanje. 22. studenog Saudijska Arabija je izvijestila o pogibiji svog državljanina u Homsu, središtu prosvjeda u Siriji i pozvala svoje građane u toj zemlji da budu oprezni.

Zemlje Perzijskog zaljeva djelatno sudjeluju u sjednicama Arapske lige koja je u subotu izradila plan sankcija protiv Sirije zbog odbijanja Damaska da prekine nasilno gušiti prosvjede i prihvati promatračku misiju koja je trebala nadzirati prekid sukoba. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene