Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Inspiracija mira'

U Sarajevu otkriven spomenik Ivanu Pavlu II

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papi Ivanu Pavlu II., koji je prije dva dana proglašen svetim, u srijedu je odana posebna počast u Sarajevu gdje je otkriven spomenik koji bi trebao zauvijek podsjećati na njegova djela i zauzimanje za mir u Bosni i Hercegovini.

Spomenik, visok gotovo tri metra, koji predstavlja svetog Ivana Pavla II. u meditativnoj molitvi, oslonjenog na papinski štap i blago pognute glave okrenute ljudima, djelo je akademskog kipara Hrvoja Urumovića i izrađen je u zagrebačkoj Likovnoj akademiji, u čijoj je ljevaonici izliven od siluminija, posebne legure otporne na atmosferske promjene.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Prosvjed u Sarajevu PROSVJED U SUSJEDSTVU Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo zbog izbornog zakona u BiH

'Nadam se da će ovaj spomenik u srcima svih Sarajlija i svih posjetitelja buditi samo lijepa sjećanja i uspomene na posjet ovog velikog čovjeka', kazao je Urumović tijekom svečanosti u Sarajevu.

Spomenik je smješten na novoizgrađeni postament desno od ulaza u sarajevsku prvostolnicu, katedralu Presvetog Srca Isusova, a u nazočnosti velikog broja vjernika i uzvanika uključujući najviše bosanskohercegovačke dužnosnike te visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića svečano ga je otkrio i blagoslovio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Kardinal Puljić prije toga je predvodio misno slavlje u katedrali u kojemu je sudjelovalo više od 130 svećenika. 

Ivan Pavao II. - 'najbrži svetac' u povijesti katoličkih kanonizacija

'Radosni smo jer želimo ponovno doživjeti blizinu svetog Ivana Pavla II.', kazao je u propovijedi kardinal Puljić podsjećajući na njegove dolaske u BiH, a posebice na onaj u Sarajevo 1997. godine.

'Mnogobrojni su tada doživjeli da Papa razumije njihovu patnju', kazao je Puljić podsjećajući na čak 263 intervencije kojima se Ivan Pavao II. zauzimao za mir u BiH, kao i na činjenicu da je uvijek pozivao na snošljivost i isticao osloboditeljsku snagu opraštanja.

'Poručio nam je: srušite zidove nerazumijevanja', podsjetio je Puljić istaknuvši uz to i potrebu za poštivanjem, dijalogom i dogovorom, što su bile temeljne Papine poruke iz Sarajeva 1997.

Sarajevo je, podsjetio je kardinal Puljić, Ivan Pavao II. doživio kao grad koji može biti simbol suživota, tolerancije i gradnje zajedničke budućnosti, a danas je pred svima izazov da se te riječi ne zaborave.
'Mi možemo i trebamo izgrađivati ovu zemlju baš kroz poštivanje, dijalog i dogovor', kazao je vrhbosanski nadbiskup zazivajući svetog Ivana Pavla II. da u tome pomogne.

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto je u ime Svete Stolice prenio poruku kako podizanjem spomenika u Sarajevu Ivan Pavao II. zapravo na poseban način nastavlja svoju misiju ne samo kao učitelj vjere nego i života.

'Želimo da se svi koji ovdje prolaze znaju inspirirati porukom tolerancije, mira, bratstva i solidarnosti', kazao je nuncij Pezzuto.
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je također sudjelovao na svečanosti u Sarajevu, kazao je kako je Ivan Pavao II. bio u pravom smislu riječi otac osjetivši rano što znači ostati bez roditelja.

'Postao je dragi otac, sveti otac, brat, prijatelj, skrbnik i odvjetnik, posebice ugroženih, napuštenih i ostavljenih', kazao je zadarski nadbiskup tijekom sudjelovanja na saboru svećenika Vrhbosanske nadbiskupije koji prethodio svečanom otkrivanju spomenika svetom Ivanu Pavlu II.

Građani BiH pamte Ivana Pavla II. samo po dobru, kazao je tijekom svečanosti predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dodajući kako su Papine riječi po dolasku u Sarajevo 1997. godine djelovale kao melem na svježe ratne rane.

'Ostavio je snažan trag i poruku koja je stalno motivirajuća', kazao je Izetbegović istaknuvši kako je na temelju Papinih poruka jedino moguće graditi demokratsko društvo jednakih prava za sve.

Za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu nedvojbeno je da ta zemlja nije imala boljeg prijatelja od Ivana Pavla II. i Svete Stolice pa on bez dvojbe zaslužuje počast kakva mu je odana u Sarajevu.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva 'Napredak' Franjo Topić nazvao je pontifikat Ivana Pavla II grandioznim podsjetivši posebice kako je Vatikan priznao BiH kao neovisnu državu samo sedam dana nakon provedbe referenduma 1992. godine. 'S ovim spomenikom Papa će vidljivo i simbolički nastaviti biti s nama', kazao je Topić dodajući kako se nada da će Papine poruke ekumenizma i praštanja sve više živjeti u BiH.

Otkrivanjem spomenika Ivanu Pavlu II u Sarajevu realizirana je zamisao koja se rodila ubrzo nakon njegove smrti 2005. godine. Upravo u 'Napretku' i Vrhbosanskoj nadbiskupiji ocijenili su kako je to najbolji način da se trajno sačuva uspomena na Papine pohode Sarajevu 1997. godine i Banjoj Luci 2003. i njegovu predanost i zauzimanje za BiH u najtežim ratnim danima.

U ožujku 2009. godine objavljen je međunarodni natječaj za idejno rješenje spomenika, a Urumovićev rad jednoglasno je proglašen najboljim.

'Papa je predstavljen kao čovjek koji hrabro stoji na fronti vremena tamo gdje se događa život i on svjesno ide k ljudima koji u životu sudjeluju sa svim nedaćama i patnjama. On budi nadu i ohrabruje ih odbacujući sva jeftina rješenja pozivajući da se hrabro izdrži vlastiti život i tegobe vremena, a u tome se oslanja jedino na križ - Papa je čovjek vjere', stoji, među ostalim, u obrazloženju žirija koji je odabrao Urumovićevo rješenje. (Hina)

 

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene