Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Militanti u Pakistanu

U samoubilačkom napadu na tržnici najmanje 10 poginulih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje deset osoba je poginulo, a deseci su ranjeni u nedjelju ujutro u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana, kad se napadač samoubojica raznio na prepunoj gradskoj tržnici, objavili su mjesni dužnosnici.

‘Prema sadašnjim podacima, u napadu je poginulo 10 osoba, a 20 je ranjeno’, izjavio je predstavnik lokalne vlasti Sahibzada Anis. Napadač je stigao u vozilu napunjenom eksplozivom i raznio se u trenutku, kad se na tržnici nalazio gradonačelnik gradića Matni, Abdul Malik, oštar protivnik talibana i militantnih islamista. Matni se nalazi u blizini plemenskih područja, u kojima vlada bezakonje, a islamski su militanti vrlo aktivni. Gradonačelnik Matnija, Abdul Malik, u napadu je teško ranjen, priopćila je policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

>> Najmanje 35 mrtvih u samoubilačkom napadu u Pakistanu

Prošlog mjeseca poginulo više od 100 ljudi

Islamski militanti pokrenuli su proteklih tjedana jaki val bombaških i samoubilačkih napada diljem Pakistana, u znak odmazde za veliku ofenzivu koju vladine snage provode u području njihova glavnih uporišta, Južnom Vaziristanu uz granicu s Afganistanom. Prošlog mjeseca je više od 100 ljudi poginulo u Pešavaru, u najtežem napadu automobilima bombama izvršenom u protekle dvije godine u zemlji. Vojska je 17. listopada pokrenula ofenzivu na paštunskom području u Južnom Vaziristanu kako bi uništila uporišta pakistanskih talibana, glavnih vinovnika nasilja u pakistanskim gradovima.

Uporište militanata

Pripadnici pakistanskih snaga sigurnosti i vojske napreduju iz tri pravca prema središtu Južnog Vaziristana, a u petak su zauzeli talibansko uporište Makin. Ofenzivu budno prate Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje, čiji su vojnici raspoređeni u susjednom Afganistanu, budući da je područje Južnog Vaziristana, koje se nalazi uz granicu s Afganistanom, a prirodno je teško dostupno, postalo globalnim uporištem islamskih militanata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene