E-cigarete, ilustracija (Foto: Getty)
E-cigarete, ilustracija (Foto: Getty)

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u srijedu da su 153 slučaja teške bolesti pluća, prijavljena u posljednja dva mjeseca, možda povezana s elektronskim cigaretama.


Nijedan oboljeli u 16 saveznih država nije umro, a radi se uglavnom o tinejdžerima i mlađim punoljetnicima. CDC ističe da točan uzrok bolesti nije poznat, ali svi slučajevi uključuju e-cigarete koje su neki oboljeli koristili i za konzumaciju različitih proizvoda na bazi marihuane.

Vezani članci Robert C. O Brien (Foto: AFP) Trump imenovao novog savjetnika za nacionalnu sigurnost: "Obavit će sjajan posao!" Area 51 (Foto: AFP) - 3 Zabranjen zračni promet iznad Zone 51, građani upozoreni: "Ne dovodite u opasnost svoje i tuđe živote"

Istražitelji također nisu objavili koji su proizvodi ili sastojci povezani sa svim slučajevima. "Iako svi slučajevi izgledaju slično, zasad se ne zna imaju li isti uzrok ili se radi o različitim bolestima sa sličnim simptomima", priopćio je CDS.

Vlasti analiziraju elektronske cigarete i uzorke pacijenata, dodaju u centru. Ranije ove godine, Agencija za hranu i lijekove upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Pušenje je trenutno na povijesno niskoj razini u SAD-u, ali zdravstvene vlasti su zabrinute zbog porasta upotrebe e-cigareta, osobito među tinejdžerima. (Hina)