E-cigarete, ilustracija (Foto: Getty)
E-cigarete, ilustracija (Foto: Getty)

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u srijedu da su 153 slučaja teške bolesti pluća, prijavljena u posljednja dva mjeseca, možda povezana s elektronskim cigaretama.


Nijedan oboljeli u 16 saveznih država nije umro, a radi se uglavnom o tinejdžerima i mlađim punoljetnicima. CDC ističe da točan uzrok bolesti nije poznat, ali svi slučajevi uključuju e-cigarete koje su neki oboljeli koristili i za konzumaciju različitih proizvoda na bazi marihuane.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Platit će dva milijuna dolara: Kaznili Trumpa jer je zloupotrebljavao novac tijekom kampanje Donald Trump (Foto: AFP) SAD i službeno izlazi iz globalnog sporazuma o klimi: Trump zamijenio ekologiju naftom, plinom i ugljenom

Istražitelji također nisu objavili koji su proizvodi ili sastojci povezani sa svim slučajevima. "Iako svi slučajevi izgledaju slično, zasad se ne zna imaju li isti uzrok ili se radi o različitim bolestima sa sličnim simptomima", priopćio je CDS.

Vlasti analiziraju elektronske cigarete i uzorke pacijenata, dodaju u centru. Ranije ove godine, Agencija za hranu i lijekove upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Pušenje je trenutno na povijesno niskoj razini u SAD-u, ali zdravstvene vlasti su zabrinute zbog porasta upotrebe e-cigareta, osobito među tinejdžerima. (Hina)