Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna komedija

I Rusija ima problema sa satirom: Zabranjeno prikazivanje filma "Staljinova smrt"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problem s političkom satirom ima i ruski državni vrh. U posljednji je trenutak otkazana premijera i zabranjeno prikazivanje francusko-britanske satire Staljinova smrt. Kritičari smatraju kako je film ekstreman, ideološki te da vrijeđa ruske državne simbole. Komedija se bavi događajima od prije 65 godina.

Premijera je otkazana, film zabranjen, a Rusi tvrde da nije riječ o cenzuri. Politička satira "Staljinova smrt" je fikcija, a ne dokumentarac o događajima iz 1953. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki su morali pobjeći Već je cinkala 1397 sunarodnjaka zbog kritiziranja rata i ne misli stati: "Nije mi ih žao, osjećam radost ako budu kažnjeni" Aleksandra Skochilenko Brutalna kazna Zamijenila ceduljice s cijenama u dućanu, sad joj prijeti osam godina zatvora

"Ne može biti prikazan. Film je vrlo neugodan. Ovakva vrsta priče je prilično dosadna i mislim da čak i ako zanemarimo bilo kakav kontekst, film takav kakav jest nije zanimljiv. Fabula je loše razvijena, baš kao i likovi. To je prvo. A drugo, ostavlja neugodan, gnjusan dojam. Film je jednostavno odvratan", rekla je Nadežda Usmanova, iz odjela za informiranje društva ruskih vojnih povjesničara.

Filmaši, političari, kao i kći maršala Žukova - najodlikovanijeg sovjetskog vojnika potpisali su peticiju kojom su tražili zabranu prikazivanja ove crne komedije.

"Likovi u filmu su ministri tadašnjeg SSSR-a, generali, uključujući i maršala Žukova. U ovom su filmu oni prikazani kao imbecili. Da, možda su bili tirani, s gledišta ljudskih vrijednosti nisu bili dobri ljudi, o tome sada ne sudimo, i ne možemo ih bez ikakve dvojbe nazivati imbecilima", kazala je Nadežda Usmanova.

Staljina mnogi u Rusiji vide kao nacionalnog heroja koji je porazio naciste. Komunist čije ime znači čelični čovjek tri je desetljeća vladao Sovjetskim savezom i odgovoran je za smrt desetaka milijuna ljudi. O tome koliko je izazovno bilo stvaranje filma o Staljinu, govorio je prije nekoliko mjeseci sam scenarist i redatelj.

"Komedija se odnosi na ono što se događa unutar Kremlja, o borbi za moć, ustvari o mahnitoj borbi za preživljavanje. Tu dolazi komedija, kao i paranoja. Ali posljedice tih ljudskih djelovanja su ono što se odražava na cijeli Sovjetski savez, to pokazujemo. Ovdje se radi o dvije stvari: o drami i komediji koje se odvijaju istodobno", objasnio je Armando Iannucci, scenarist i redatelj filma.

Neke od najvećih komedija nastale su baveći se najcrnjim povijesnim razdobljima. U nekim zemljama i danas se završava u zatvoru ili na giljotini zbog političke satire. U većini je ipak, u 21. stoljeću, sloboda govora i izražavanja zajamčena Ustavom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene