Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemci su turskoj ministrici za obitelj i socijalnu politiku Fatmi Betul Sayan Kaya spriječili ulazak u turski konzulat u Rotterdamu.


Nizozemske vlasti blokirale su ulicu u kojoj je smješten turski konzulat u Rotterdamu, odmah nakon što je turska ministrica obitelji Betül Sayan Kaya najavila da će ondje doputovati automobilom.

Vezani članci Provjereno: Ratište u Nagorno Karabahu - 9 Potresna reportaža iz srca rata u Nagorno Karabahu: ''Bio sam u ratovima gdje se ratovalo puškama i topovima. Ovo nikada nisam vidio...'' Tramvaj iskočio iz tračnica i završio na vrhu skulpture - 3 Tramvaj iskočio iz tračnica, od pada u provaliju spasila ga skulptura simbolična imena

Ona je naime iz Njemačke trebala doputovati avionom u Rotterdam na sastanak na kojem je trebala turske emigrante pozvati da podupru povećanje Erdoganovih vlasti. Ali, kako su nizozemske vlasti zabranile slijetanje aviona turskih ministara u svojoj zemlji, Kaya je odlučila doći automobilom.

Nizozemska televizija prikazala je ministricu u Rotterdamu kako joj policiji priječi ulazak u turski konzulat.

Pred zgradom se okupilo nekoliko stotina prosvjednika s turskim zastava tražeći da vide ministricu, a policija je podignula metalne ograde i patrolirala na konjima.

Turci ne žele povratak nizozemskog veleposlanika

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu navečer da ne želi povratak nizozemskog veleposlanika u Tursku "za neko vrijeme", čime se zaoštravaju odnosi između dviju zemalja, članica NATO-a.

Turske vlasti blokirale su pristup zgradi nizozemskog veleposlanstva u Ankari te konzulata u Istanbula "iz sigurnosnih razloga", objavio je turski MVP, prenosi agencija AFP.

Nizozemske vlasti u subotu su zabranile slijetanje zrakoplova turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je kanio stići u Rotterdam i obratiti se Turcima koji žive u toj zemlji. Na zabranu je reagirao turski predsjednik Tayyip Erdogan iz Istanbula poručivši da "oni ne znaju ni što je politika, niti što je međunarodna diplomacija" te je nizozemske vlasti nazvao "ostacima nacista i fašistima".

Njemačka, Nizozemska, Austrija te Švicarska odbijaju na svome tlu dopustiti turskim ministrima kampanju za referendum na kojem bi se turski birači trebali izjasniti prihvaćaju li ustavne promjene koje bi dale goleme ovlasti predsjedniku Tayyipu Erdoganu.

Zbog toga je službena Ankara te države optužila da provode "zločine protiv čovječnosti".

Francuska nije zabranila takav nastup te je u subotu navečer ministar Cavusoglu doputovao u Metz gdje će u nedjelju održati skup.

Njemački ustavni sud presudio je da se turski vladini dužnosnici ne mogu pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa.

Švicarske federalne vlasti su u četvrtak odbacile zahtjev kantona Zuericha da zabrani posjet turskog ministra vanjskih poslova Bernu u nedjelju naglasivši da ne postoji sigurnosna prijetnja koja bi opravdala ograničenja slobode izražavanja. (I.D. / Hina)