Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U prosvjedima u Libanonu ozlijeđeno 60 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća šijitskih muslimana i kršćana u utorak je u znak prosvjeda blokiralo ulice u nekoliko libanonskih gradova paleći automobilske gume, u nastojanju da sruše aktualnu vladu, pri čemu je u pucnjavi ranjeno šezdesetak pripadnika suprotstavljenih strana.

U Bejrutu i u kršćanskim dijelovima drugih libanonskih gradova ozlijeđeno je 48 ljudi. Agencije javljaju da se iznad Bejruta diže crni dim, a prosvjednici su već jutros blokirali prolaz svim glavnim ulicama glavnoga grada, uključujući prilaz bejrutskoj pomorskoj luci i međunarodnoj zračnoj luci. 

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Organizatori prosvjeda, pripadnici Hezbollaha maskirani u crno protutnjali su ulicama na motociklima, a libanonski vojnici su pucnjavom u zrak nastojali spriječiti prosvjednike u bacanju kamenja na protivnike. Život u Bejrutu i drugim dijelovima zemlje potpuno je paraliziran.

"Ova vlada razumije samo silu, a danas ćemo im dati samo malu lekciju", rekao je za Reuters prosvjednik u šijitskom južnom predgrađu Jajil Wahb. "Ovdje ćemo ostati dok oni ne popuste."

U nasilju u kršćanskom gradu Biblosu naoružani je muškarac pucao na okupljenu masu ljudi, ozlijedivši tri osobe prije nego što je uhićen, a još su dva prosvjednika ozlijeđena u pucnjavi u Batrunu. Sukobi snažno zaoštravaju kampanju Hezbollaha koju podupiru Sirija i Iran te njihovi saveznici, a cilj im je smijeniti aktualnu vladu i organizirati održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene