Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fotografije, novine, kovanice i knjige pronađene u su nacističkoj vremenskoj kapsuli otkrivenoj u Poljskoj.


Kapsulu iz 1934. godine pronašli su arheolozi koji su znali za njeno postojanje, ali dosad nisu mogli pristupiti bakrenom cilindru u gradu Zlocieniecu koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio dio Njemačke.

Vezani članci Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku Tirpitz (Foto: Arhiva/AFP) Posljedice skrivanja najvećeg broda Hitlerove mornarice vidljive i danas u Norveškoj

Prije 80 godina kapsula je zakopana prilikom izgradnje zgrade Ordensburg Krossinsee u kojoj se provodila obuka članova nacističke stranke. Istraživači su se, kako bi dospjeli do kapsule, morali probiti kroz debeli sloj betona, njemačke mine i podzemne vode.

U njoj su otkrivene fotografije Adolfa Hitlera, novine, dva primjerka Hitlerove knjige "Moja borba", kovanice te koverta s promotivnim informacija o gradu Falkenburgu, kako glasi njemački naziv za Zlocieniec.

Arheolog Marcin Peterleitner izjavio je kako su svi pronađeni predmeti u odličnom stanju.

Predmeti se trenutno nalaze u Nacionalnom muzeju u Szczecinu te će biti prevedeni prije no što budu dostupni javnosti, javlja Daily Mail.