Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć ne stiže do svih

U pogođenim područjima borba za pokrivače i šatore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turske vlasti obećale su svu pomoć onima koji je trebaju te dodale kako će 12 tisuća šatora biti dopremljeno u najugroženiju regiju.

Tisuće ljudi koji su u svega nekoliko minuta ostali bez krova nad glavnom proveli su noć u šatorima, piše BBC. Preživjeli zajedno s opozicijskim političarima kritiziraju turske vlasti da su zakazale u dopremanju pomoći unesrećenima.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu Iznad 6,0 prema Richteru Nema mira: Niz snažnih potresa i podrhtavanja pogodilo Tajvan Potres u Turskoj Magnituda 3,8 Potres pogodio Tursku: "Treslo je tri do četiri sekunde"

Turski premijer Besir Atalay obećao je kako ljudima više ničega neće nedostajati. Njegova izjava uslijedila je nakon žalbi preživjelih, pogotovo u zabačenim krajevima, koji tvrde da pomoć nije stizala u potrebnoj mjeri.

'Tresli smo se od zime cijelu noć, nitko nam nije donio pokrivače ili grijalice, nismo čak imali ni WC', ispričala je žena. U gradu Ercis mlađi muškarac popeo se na kamion koji je dovezao pokrivače i šatore i uzeo ono što mu je trebalo, preskačući tako one manje spretne koji su ga ispratili uvredama.

Opozicijski političari tvrde da su htjeli proglasiti 'kriznu situaciju' no službena Ankara odbila je taj prijedlog zajedno s pomoći iz inozemstva. 

Ankara traži od Izraela montažne kućice

Turska je u utorak tražila od Izraela montažne kućice za stradale u snažnom potresu koji je u nedjelju zadesio istok Turske, unatoč diplomatskim napetostima između dviju zemalja, rekao je jedan izraelski dužnosnik.

'Turska je od nas tražila montažne kućice za ljude koji su nakon potresa postali beskućnici', rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor. 'Odmah smo pristali i brzo ćemo vidjeti što ćemo poslati', dodao je glasnogovornik.

Izraelsko ministarstvo obrane je preciziralo da će prvi zrakoplov Boeing 747 u srijedu poslijepodne prevesti dijelove nastambi u Tursku, a drugi zrakoplovi će biti poslani sljedećih dana. Ministarstvo obrane je preciziralo da je tursko traženje pomoći stiglo preko veleposlanstva Turske u Tel-Avivu.

U snažnom potresu magnitude 7,2 Richtera u nedjelju u turskoj pokrajini Van, većinski kurdskoj, blizu iranske granice, smrtno su stradale najmanje 432 osobe. (Hina/Mi. Dr.)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene