Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema neslužbenim privremenim podacima koje je državno izborno povjerenstvo u nedjelju navečer objavilo nakon prebrojenih 99 posto glasova, Stranka Mire Cerara (SMC) pobjednica je prijevremenih parlamentarnih izbora u Sloveniji, a dobila je 34,61 posto glasova, pa će u novom parlamentu od 90 ukupnih mandata imati 36 svojih zastupnika.


Na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše s 20,73 posto, a na trećem Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca s 10,17 posto.

Vezani članci Svinje, ilustracija Nalazak lovaca: Sumnja se u prvi slučaj afričke svinjske kuge kod susjeda Janez Janša Slovenci velikom većinom glasova na referendumu odbili kontroverzni prijedlog Janeza Janše, on poručio: "Nema drame"

Na iznenađujućem četvrtom mjestu po osvojenim glasovima je koalicija Udružena ljevica (ZL) s 5,97 posto, slijede Socijalni demokrati (SD) sa 5,96 posto, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) s 5,52 posto i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB) s 4,35 posto.

Cerar uvjerljivi pobjednik izbora u Sloveniji

Ispod izbornog praga koji iznosi četiri posto ostala je po prvi put od svog utemeljenja i postojanja Slovenije kao države Slovenska pučka stranka (SLS) za koju je glasovalo 3,98 posto birača.

U parlament nisu ušli niti stranka Pozitivna Slovenija (PS) Zorana Jankovića, pobjednica parlamentarnih izbora 2011. godine, niti Građanska lista (DL) Gregora Viranta koja je na tim izborima također zabilježila značajan uspjeh.

Mjesta u parlamentu imat će sedam stranaka od 17 koliko ih je sudjelovalo na izborima. Odaziv na izbore bio je slab u odnosu na sve dosadašnje - samo 50,7 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook