Koronavirus u Njemačkoj
Koronavirus u Njemačkoj Foto: Afp

Stopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj opet je pala ispod kritične točke. Jedna osoba tako i dalje u prosjeku zarazi manje od jedne dodatne osobe.


Stopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj pala je opet ispod kritične točke 1 na procijenjenih 0,94, nakon što je u ponedjeljak došla do 1,07, objavio je Institut za javno zdravlje i kontrolu bolesti Robert Koch.

Vezani članci Ilustracija Njihov predsjednik prijeti zatvorom svima koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa: ''Ogorčen sam na građane koji ne uvažavaju svoju vladu'' COVID putovnica, ilustracija Dobre vijesti iz Njemačke: Skidaju nas s liste visokorizičnih zemalja, od nedjelje više neće biti potrebno ići u karantenu

Takozvani broj R označava da bi sada u prosjeku 100 zaraženih ljudi zarazilo 94 drugih tijekom perioda od 24 sata, što znači da broj novih zaraza usporava nakon što je rastao početkom tjedna. "Zasad ne očekujemo novi trend porasta", rečeno je u dnevnom izvješću RKI-a, kao i to da se ukupan broj slučajeva u Njemačkoj smanjuje.

Potvrđeni slučajevi koronavirusa u Njemačkoj porasli su u posljednja 24 sata za 933 te sada ta brojka iznosi 179.508, pokazale su brojke Instituta. Broj smrtnih slučajeva porastao je za 116 i sada iznosi 7.533.

Njemačku se u svijetu promatra kao najuspješniju veliku europsku zemlju po pitanju dosadašnjeg zaustavljanja širenja virusa, među ostalim i zahvaljujući masovnim testiranjima, koja su omogućila djelomično pokretanje ekonomije. Kancelarka Angela Merkel redovito je spominjala da stopa reprodukcije koronavirusa mora ostati ispod 1 kako bi se spriječilo da zdravstveni sustav ne kolabira.

Merkel bi u srijedu pred zastupnicima trebala odgovarati na pitanja. Merkel, fizičarka čije su se jednostavno elaborirane procjene držale kao modeli znanstvenog pristupa krizi, u ponedjeljak je apelirala na Nijemce da se drže pravila socijalne distance kako bi se usporila pandemija.

U utorak je poručila zastupnicima iz svoga konzervativnog bloka da Njemačka mora pomoći susjednim zemljama Europske unije da ožive svoje ekonomije nakon krize koronavirusa, potvrdili su neki od sudionika. (Hina)