Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Njemačkoj je prvi put jednom pacijentu u medicinske svrhe dopuštena legalna nabavka kanabisa u ljekarni, priopćio je državni ured za kontrolu narkotika u Bonnu.


"Dozvola je izdana jednoj pacijentici iz Baden-Wuertenberga koja boluje od multiple skleroze", izjavio je čelnik ureda za kontrolu narkotika Johannes Luetz te je time potvrdio današnje pisanje dnevnika Sueddeutsche Zeitung. Dozvola je zasad izdana za trajanje jednogodišnje terapije i pacijentici bi trebala pomoći u ublažavanju bolova i bolnih grčeva koji nastaju kod ove bolesti.

Vezani članci Uzgajao marihuanu kod Zagreba - 4 Pao "ratar" kod Zagreba: Policija u obiteljskoj kući pronašla improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane Slika nije dostupna Satima čekali u redu da kupe marihuanu!

Luetz je najavio da će i u budućnosti svaki zahtjev za izdavanjem kanabisa (marihuana) na recept biti pomno kontroliran. Do sada je državni ured za kontrolu narkotika paušalno odbijao dozvole za legalnu nabavu kanabisa u medicinske svrhe te je dozvolu izdavao jedino u istraživačke svrhe ili ako je to bilo u javnom interesu.

Viši upravni sud je 2005. zabranio paušalno odbijanje zahtjeva te je zaključio da je "zdravlje građana također od javnog interesa".

51-godišnja pacijentica je, kako javlja Sueddeutsche Zeitung, kanabis dosad nabavljala ilegalnim putem. Iako njemačko sudstvo uglavnom tolerira posjedovanje kanabisa "za osobne potrebe" što znači od 3 do 30 grama, pacijenti, između ostalih i oni koji boluju od raka ili AIDS-a odbijaju ilegalne radnje kako bi ublažili boli.

Prema mnogobrojnim studijama kanabis djeluje pozitivno kod pacijenata koji pate od teških bolova ili pomanjkanja apetita.