Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Siriji su u ponedjeljak ubijene 53 osobe.


U samoubilačkim napadima za koje su odgovornost preuzeli džihadisti IS-a, u Siriji su u ponedjeljak ubijene 53 osobe, a američki predsjednik Barack Obama rekao je da se tijekom razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom nisu "uspjele premostiti razlike" o sporazumu o prekidu vatre u toj zemlji.

Vezani članci Slika nije dostupna Sirijski pobunjenici pozivaju Ruse da obrane primirje u toj državi Slika nije dostupna Pregovori o primirju u Siriji: Ankara se nastavlja protiviti Asadu

U najtežem od nekoliko napada u ponedjeljak je blizu obalnoga grada Tartusa smrtno stradalo 38 ljudi, izvijestio je Opservatorij za ljudska prava. Najmanje 16 ljudi među njima pripadalo je provladinin snagama, izvijestio je Opservatorij.

U Tartusu, u kojemu živi većinska zajednica alavitskih muslimana, kojima pripada i aktualni predsjednik Bašar al-Asad, živi i velik broj izbjeglica iz raznih dijelova Sirije.

Nedugo nakon eksplozija u Tartusu, u eksploziji autobombe smrtno su stradale još četiri osobe u Homsu u središnjoj Siriji, koji drži vlada.

U trećem napadu čiji je cilj bio položaj sirijske vojske u području Al Sabure zapadno od glavnoga grada Damaska, smrtno su stradale tri osobe, objavio je Opservatorij, a u međuvremenu je u napadu na kontrolnu točku u Al Hasakehu koju su držale kurdske snage sigurnosti, najvećem gradu sjeveroistočne Sirije, ubijeno devet osoba. Islamska država preuzela je odgovornost za sve napade.

S obzirom na nastavak nasilja u Siriji, znakovi potencijalnog napretka između SAD-a i Rusije o sporazumu o prekidu vatre u Siriji gotovo su u potpunosti nestali nakon što su pregovori između glavnih čelnika i diplomata došli u slijepu ulicu i ne mogu se nastaviti zbog "tehničkih" razmirica koje traju otprije, kazao je u ponedjeljak dužnosnik Bijele kuće. (Hina)