Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U moru kod Sicilije

NEOČEKIVANO OTKRIĆE Pronađen 'Stonehenge' star 10 000 godina: 'Preci nam ipak nisu bili tehnološki primitivni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kameni artefakt koji na sebi ima izbušene tri velike rupe dugačak je oko 12 metara i blago je četvrtastog oblika, a pronađen je na dubini od 40 metara u listopadu 2014. godine.

U dubokom moru kod Sicilije neočekivano otkriće zbunilo je istraživače podzemlja. Pretražujući morsko dno otkriven je misteriozni monolit čija je starost procjenjena na oko 10 000 godina.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

'S obzirom na njegovu veličinu i dužinu, moglo bi se ga nazvati morskim Stonehengeom, no njegova starost nikako ne odgovara starosti kamenja postavljenih u Velikoj Britaniji', rekao je geofizičar za more dr. Emmanuele Lodolo sa Nacionalnog instituta za oceanografiju u Trstu.

Na dnu Sredozemnog mora pronađen monolit star 9500 godina

Iako svojim oblikom i veličinom nalikuje na monolite koji čine jednu od najpoznatijih mistrija prahistorije - Stonehenge, mnogo je stariji od njih. Moniliti Stonehengea stari su oko 5 000 godina dok je ovaj novootkriveni u moru kod Sicilije star oko 10 000 godina, prenosi Huffington Post.

Kameni artefakt koji na sebi ima izbušene tri velike rupe dugačak je oko 12 metara i blago je četvrtastog oblika, a pronađen je na dubini od 40 metara u listopadu 2014. godine.

Njegovo podrijetlo još uvijek je misterij. Prema nekim arheolozima izradili su ga pripadnici drevne mediteranske kulture koji su živjeli na tom području koje je prije 9 000 godina poplavilo more.

'Moguće da je služio kao nekakav oblik svjetionika ili mjesto za usidriti brod', rekao je dr. Lodolo.

Koja god svrha ovog monolita bila, dokaz je da su nam preci prije 10 000 godina bili sofisticiraniji nego ih smatramo. U istraživačkom radu, dr. Lodolo objašnjava kako je monolit najprije trebao biti sagrađen, pretpostavlja na području bogatom kamenom, potom prerezan na pola, čemu svjedoče ostaci, a potom prevezen na mjesto na kojem je pronađen.

'Za sve to potrebne su iznimne tehničke i inženjerske vještine', kazao je dr. Lodolo te dodao kako je ovo dokaz da naši preci nisu bili samo primitivni lovci koji su živjeli u krdima.

Fotografije monolita starog 10 000 godina možete pogledati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene