Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz masovne grobnice kod mjesta Tomašice u okolici Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni do sada su ekshumirana tijela 268 žrtava, potvrdilo je u četvrtak Tužiteljstvo BiH koje vodi proces ekshumacije i identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka.


Kako je navedeno u priopćenju bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva tijekom procesa koji traje već dva mjeseca otkriveno je 200 tijela te dijelovi posmrtnih ostataka još 68 žrtava.

Pretpostavlja se kako je riječ o žrtvama hrvatske i bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba pobile na području prijedorske općine još u ljeto 1992. godine.

Sva tijela bila su skrivena u zemlji na dubini od deset metara a uz posmrtne ostatke pronađeni su i neki osobni predmeti koji bi mogli olakšati postupak identifikacije žrtava.

Istražitelji vjeruju kako grobnica Tomašica krije još veliki broj tijela pa se ekshumacija nastavlja.

Trenutačno se vrše iskapanja tijela koja se nalaze na različitim dubinama jame. Iskapanja se istodobno provode na tri mikrolokacije koje su međusobno udaljene nekoliko metara, a čija je dubina deset metara.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije prosvjedi u BiH U jednom danu 73 preminule osobe: U BiH kritično u dva grada, pooštravaju se mjere i jačaju prosvjedi

>>Sahranjene žrtve rata pronađene u masovnoj grobnici u Sotinu

U međuvremenu su otkrivene još dvije mikrolokacije na kojima će uskoro početi iskapanja pa se pretpostavlja da će ukupan broj pronađenih posmrtnih ostataka žrtava na ovom lokalitetu biti veliki.

Ostaci pronađenih tijela bit će prebačeni u Centar za identifikaciju u Sanskom Mostu gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Uz ranije otkrivenu grobnicu Jakarina kosa gdje su pronađeni ostaci više od 300 žrtava pretpostavlja se kako je grobnica Tomašica najveća na području Prijedora gdje su tijekom rata ubijene tisuće Hrvata i Bošnjaka.

Još uvijek se traga za tijelima više od tisuću osoba s tog područja koje se vode kao nestale a istražitelji se nadaju kako će upravo iskapanja kod Tomašice razjasniti sudbinu najvećeg broja tih žrtava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook