Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izradio virusni program

U Mariboru suđenje 25-godišnjem hakeru Iserdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog izrade virusnog programa za napade na informatičke sustave, kojim je svojedobno bilo zaraženo 12 milijuna računala u svijetu, u Mariboru se sudi 25-godišnjem Matjažu Škorjancu.

Suđenje hakeru koji je pod nadimkom "Iserdo" prodavao štetn program za iznose od 500 do 1300 američkih dolara, te na njemu prema optužnici protupravno zaradio najmanje pola milijuna eura, počelo je u ponedjeljak.

Škorjanc je odbio prijedlog po kojemu bi uz priznanje krivnje bio osuđen na četiri i pol godine zatvora, objavili su slovenski mediji u utorak. Zato će državno odvjetništvo nakon dokaznog postupka zahtijevati kaznu od šest godina i pet mjeseci zatvora.

Prema optužnici, Škorjanc je svoj virus prodao najmanje 233 puta i tako stekao protupravnu imovinsku korist od pola milijuna eura, no izazvao je mnogo veću materijalnu štetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Testiran 31 liječnik Koronavirus u slovenskoj bolnici: U Mariboru zaraženo troje liječnika, istražuje se s koliko su pacijenata bili u kontaktu Slika nije dostupna Priopćenje Thompson o zabrani koncerta u Mariboru: "Žele me proglasiti fašistom, to je tipična floskula onih koji vole komunistička klanja"

>> Uhićeni Rusi koji su hakirali Amazon i s time se hvalili na internetu

Tako su kupci iz Španjolske, virusom koji su nazvali "mariposa", napadom na računalne sustave i računala u Kanadi izazvali štetu u iznosu 3,3 milijuna eura, a računa se da je virusom jedno vrijeme bilo zaraženo 12 milijuna računala.

Pred okružnim sudom u Mariboru sudi se i Škorjančevoj nekadašnjoj djevojci, na čiji je bankovni račun primao uplate iz svijeta, te dvojici Mariborčana koji su priznali da su Škorjančevim programom zarazili na tisuće računala. Oni su krivnju priznali u dogovoru s državnim odvjetništvom, pa će nagodbom umjesto na zatvorsku kaznu biti osuđeni na 480 sati društveno korisnog rada, objavili su slovenski mediji.

Škerjanca je slovenska policija u suradnji s američkim FBI-em najprije otkrila i pritvorila sredinom 2010. godine, a iz pritvora je tada bio pušten uz jamstvo. Sumnja se da je i nakon toga prodavao virusni program, zbog čega je opet uhićen u listopadu prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene