Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Mađarskoj potvrđena ptičja gripa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojava izrazito patogenog soja virusa ptičje gripe H5N1potvrđena je u jugoistočnoj Mađarskoj, priopćila je Europska komisija, a prenose agencije.

"Mađarske su vlasti danas obavijestile Europsku komisiju o epidemiji visokopatogene ptičje gripe u županiji Csongradu na jugoistoku zemlje", kaže se u priopćenju Komisije.

Pročitajte i ovo Pomor ptica kod Kikinde - 4 Čekaju se rezultati analize Polja puna mrtvih ptica: Pčelar ih našao uz put, u kanalima, kako ugibaju na granama i u žbunju Slika nije dostupna jako patogen oblik Nikad kraja: U Mađarskoj masovno klanje peradi zbog ptičje gripe

Testiranje je provedeno nakon što je uočen izrazito visok mortalitet na jatu od tri tisuće gusaka. 

Prema priopćenju, i preostale su guske poklane, javlja Reuters.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izvijestilo je danas da je Hrvatska privremeno zabranila uvoz peradi iz Mađarske.

Kako je pojašnjeno, mađarska veterinarska služba proslijedila je 22. siječnja Europskoj komisiji informaciju o utvrđivanju kliničkih znakova i nalaza postmortalnih pretraga koji ukazuju na sumnju o pojavi visokopatogene influence ptica u jatu gusaka u okrugu Csongrad.

Od 2003. ptičja je gripa potvrđena u pedesetak zemalja, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od nje je umrlo više od 150 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene