Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nemoguće u to doba godine

U Kini nije padala "kiša crva". Radi se o cvastima bijele topole

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na društvenim mrežama pojavio se video na kojem izgleda da su ulice i automobili puni crva. Kasnije su stručnjaci utvrdili da se radilo o cvastima s drveća.

Brojni su mediji prenijeli vijest da je u kineskoj pokrajini padala kiša crva. Objavljen je video u kojem se vidi da su automobili i  ulica prekriveni neobičnim tijelima nalik crvima.

DNEVNIK.hr u prvotnom tekstu nije tvrdio da se radi o crvima, ali se to spominjalo kao opcija. Naveli smo da znanstveni časopis Mother Nature Network govori da su crvi počeli padati nakon što ih je zahvatio jak vjetar, a pozivajući se na  New York Post prenijeli smo da su takve stvari uobičajene nakon oluja, kada crvi zaglave u vrtlogu.

Spomenuli smo i drugu teoriju da se radi o popularnom cvijetu drva tulipana čiji plodovi podsjećaju na crve. "To su stabljike cvijeta, a ne crvi" poručio je korisnik Twittera.

Točnost navoda da je u Kini padala kiša crva provjeravale su svjetske fact-checking platforme kao što su Verify i Reuters. Stručnjaci su za Reuters objasnili da snimka prikazuje cvasti kineske bijele topole, koje se kolokvijalno nazivaju i "mace" i kojih ima u izobilju u tom dijelu Kine. Dodatno, navode da bi "kiša crva", koja je rijedak, ali moguć fenomen, bila nemoguća u to doba godine, jer su temperature previše niske. Raskrinkavanje.ba našu je vijest označilo kao prenošenje lažnih vijesti. Netočan naslov da je u Kini padala kiša crva smo ispravili.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene