Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj poginulih u subotnjem bombaškom napadu u svetom šijitskom gradu Kerbali porastao je na 71, dok su američke snage u nedjelju privele 72 osobe i zaplijenile materijal za izradu bombi u noćnm racijama sjeverno i zapadno od Bagdada, objavila je američka vojska.


Napad u Kerbali dogodio se u subotu navečer u prepunoj trgovačkoj četvrti nedaleko grobova imama Abbasa i imama Husseina, glavnih šijitskih svetišta koja u napadu nisu oštećena, priopćila je policija.

Vezani članci Prizor iz filma 4700 kilometara daleko - 1 Kao 15-godišnjak s majkom i sestrama pobjegao u Hrvatsku: "Tata je htio udati svoje 9-godišnje kćeri. Mami je prijetio da će joj baciti kiselinu u lice" Samoubilački napadi na tržnici u Bagdadu Krvavi napadi na prepunoj tržnici: Samoubilački dvojac aktivirao pojase s eksplozivom, poginulo više od 30 ljudi

Sinkronizirane racije američkih snaga usmjerene protiv terorista obavljene su u nedjelju u provincijama Anbar i Salahaddin, snažnim sunitskim uporištima.

Samo u gradu Samarri uhićeno je 26 osoba povezanih s al Qaedom. 

U Karmahu, blizu pobunjeničke utvrde Faluje, američke snage zaplijenile su 20 bačvi dušične kiseline i drugih supstanci za izragu bombi.

Nemirno je bilo i u Bagdadu na čiji su južni dio američki vojnici u nedjelju ujutro otvorili artiljerijsku vatru. 

Vatra koja je trajala 15 minuta bila je usmjerena prema sunitskim predgrađima uz južni rub iračke prijestolnice. Eksplozije su odjekivale i tijekom dana, ali su bile rijeđe.

Vlasti su na sjeveru Iraka uvele su policijski sat u sunitskom
uporištu Samarra, nakon što je suparnička pobunjenička skupina Mudžahedini Samarre zaprijetile smrću policajcima ako ne napuste posao, kao i naftnim kompanijama koje budu iskorištavali "crno zlato" u tom području.