Policija u Japanu,ilustracija
Policija u Japanu,ilustracija Foto: Afp

U Japanu je u četvrtak pogubljen 40-godišnji Kinez, osuđen za ubostvo četveročlane obitelji, a to je prvo pogubljenje stranca od kad je počelo otkrivanje detalja kazni 2007. godine, objavilo je ministarstvo pravosuđa.


Wei Wei počinio je ubojstva 2003. uz dva suučesnika, također Kineza. Druga dvojica pobjegla su u Kinu, gdje su uhićeni. Jedan je pogubljen 2005. u Kini, drugi je dobio doživotnu zatvorsku kaznu, objavili su mediji.

Vezani članci Mladić ubio stariju ženu bez razloga - 1 Zašto je 15-godišnji dječak postao ubojica? "Da je punoljetan, prijetilo bi mu 40 godina zatvora. Evo koliko može dobiti" Zgrada u kojoj je pronađena mrtva žena Cure detalji jezivog ubojstva žene (89) u Splitu: Dječak ju je ubio, a tijelo odvukao do balkona

Japan je jedna od samo dvije države iz skupine razvijenih država G7 koje su zadržale smrtnu kaznu - uz Sjedinjene Američke Države - i velika većina javnosti to podržava.

Smrtna kazna u Japanu izvodi se vješanjem. Osuđenicima se ne govori dan egzekucije, do jutra onog dana kad će kazna biti izvršena. Smrtnu kaznu čeka oko 120 zatvorenika.

Prošle godine, 15 ljudi je pogubljeno - što je najveća brojka u desetljeću - uključujući 13 bivših članova kulta sudnjeg dana Aum Shinnrikyo, koji su osuđeni zbog izvođenja napada sarinom u tokijskoj podzemnoj željeznici. Pogubljenje u četvrtak je 39. otkad se premijer Shinzo Abe vratio na vlast 2012., prema ministarstvu pravosuđa.

Prije 2007. godine nije se objavljivao identitet pogubljenih zatvorenika. (Hina)