Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratna stradanja

U Iraku od 2003. poginulo najmanje 98 tisuća civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 98 tisuća civila poginulo je u Iraku od početka savezničke invazije pod vodstvom SAD-a 2003. godine, pokazalo je izvješće objavljeno u subotu.

Prema izvješću skupine za ljudska prava Iraq Body Count, broj mrtvih u međuvjerskim sukobima u Iraku 2008. je značajno pao, ali se i dalje nastavljaju napadi na američke snage u kojima kao kolateralne žrtve stradaju i irački civili. Skupina je priopćila da je ove godine u nasilnim sukobima poginulo između 8,300 i 9,000 civila, čime je ukupan broj poginulih civila od početka invazije narastao na najmanje 98,400.

Pročitajte i ovo Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom Dvojica muškaraca poginula u slijetanju quadom u rijeku Bednju - 3 Tragedija Varaždinske Toplice nakon pogibije bratića zavijene u crno: "Alen je iza sebe ostavio zaručnicu, a Goran je živio s majkom"

>>  U napadu ozlijeđene 34 osobe

Broj mrtvih 2008. može se usporediti s brojem civilnih žrtava 2003. i 2004. godine, a znatno je manji od 48 tisuća ubijenih civila na vrhuncu sektaškog nasilja između 2006. i 2007. godine. 'Treba reći da je zabilježeno vrlo, vrlo značajno smanjenje broja nasilnih smrti ... ali to je samo poboljšanje u odnosu na užasan vrhunac nasilja 2006. i 2007. godine', rekao je John Sloboda, glasnogovornik skupine. 

>> Bush: 'Bio sam nespreman za rat'

Skupina Iraq Body Count, koja svoje podatke prikuplja iz medija, službenih izvješća i drugih izvora, priznala je međutim da bi stvaran broj nasilnih smrti u posljednjih pet godina u Iraku mogao biti i mnogo veći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene