Izbori u Indoneziji, ilustracija (Foto: AFP)
Izbori u Indoneziji, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Deset dana nakon što je Indonezija održala najveće svjetske jednodnevne izbore, više od 270 ljudi umrlo je od bolesti povezanih s prekomjernim radom zbog višesatnog prebrojavanja milijuna glasačkih listića, objavili su dužnosnici u nedjelju.


Izbori održani 17. travnja u zemlji od 260 milijuna stanovnika, prvi su put bili objedinjeni, predsjednički te izbori za nacionalni i pokrajinski parlament, kako bi se smanjili troškovi.

Vezani članci Eksplozija, ilustracija (Screenshot: Twitter) Bombaški napad na policijsku postaju u Indoneziji: Napadač poginuo, nekoliko policajaca ranjeno Muškarca vode na bičevanje, ilustracija (Foto: AFP) Izbičevan u Indoneziji: Vjerski vođa pisao strogi zakon protiv preljuba pa uhvaćen u vezi s udanom ženom

Glasanje je većinom prošlo u miru, a izlaznost je bila oko 80 posto od 193 milijuna Indonežana s pravom glasa koji su morali ispuniti do pet glasačkih listića na 800.000 glasačkih mjesta.

Međutim, provedba prebrojavanja glasova u samo osam sati u zemlji koja se prostire na gotovo 5000 kilometara od istoka do zapada pokazala se Herkulovim logističkim podvigom, a naposljetku i smrtonosnim za neke službenike koji su listiće prebrojavali ručno.

Do subote navečer, umrla su 272 dužnosnika, uglavnom od prekomjernih sati rada, a 1878 drugih otišlo je na bolovanje, rekao je glasnogovornik Generalnog izbornog povjerenstva (KPU), Arief Priyo Susanto.