Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj su počinjeni zločini protiv čovječnosti, ali ne i genocid, tvrdi kontroverzna bivša glasnogovornica Haaškog suda.


Bivša glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann rekla je u intervjuu za danas.rs kako je objema stranama jasno da genocida tijekom rata u Hrvatskoj nije bilo, kao i da će Međunarodni sud pravde odbaciti obje tužbe.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Susjedi ponovo bilježe dramatične brojke, danima imaju više od 7000 novozaraženih: Sve češće obolijevaju djeca Granični prijelaz, ilustracija Od ponoći nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu je i Hrvatska. Provjerite što se sve mijenja

'U Hrvatskoj su počinjeni zločini protiv čovječnosti, ali ne i genocid. Nije došlo do dogovora o povlačenju tužbi, usprkos dugogodišnjim pregovorima, jer povijesna pitanja o ratu nisu riješena. Ni kao država, ni kao društvo, osim jednog segmenta civilnog društva, Srbija nije željela započeti ozbiljan proces suočavanja s prošlošću i da se time eksplicitno distancira od najcrnjih stranica napisanih za vrijeme Miloševićevog režima', tvrdi Hartmann.

UŽIVO Haag: Drugi dan suđenja Srbiji za genocid

Odgovarajući na pitanje koja je onda svrha postupka za koji tvrdi da mu je iskod već izvjestan, rekla je kako će suci, da bi obrazložili odbacivanje međusobnih tužbi, najvjerojatnije morati opisati ulogu svake od država u teškim zločinima koji su počinjeni 90-ih u Hrvatskoj, pa možda i pravno kvalificirati sam oružani sukob.

'I jednoj i drugoj strani je jasno da nije bilo genocida, ali posezanje za tim terminom je pravni instrument da se aktivira arbitraža između dvije zemlje koje nisu imale hrabrosti da se same međusobno dogovore o rješavanju spora, odnosno suoče s konfliktnom prošlošću', objasnila je. Spor je, tvrdi, mogao biti izbjegnut jedino da je tijekom 20 godina otkad je rat završen započet regionalni proces suočavanja s prošlošću.

Manda Patko: Mog su supruga odveli 1991. i od tada ga tražim

'Nesuočavanje Srbije s vlastitom odgovornošću i krivicom za rat svakako je razlog ovoga spora, ali i, što je još bitnije, razlog zbog kojeg je ostala taoc svoje crne prošlosti, čime je spriječena da izgradi novi državni identitet', rekla je i dodala kako je EU iza zatvorenih vrata ohrabrivala obje zemlje da odustanu od sudskog spora i pitanje riješe drugim putem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook