Djevojčica u izbjegličkom kampu u Grčkoj (Foto: AFP)
Djevojčica u izbjegličkom kampu u Grčkoj (Foto: AFP)

Neuspjeh je to institucija Grčke i europske unije koje ih nisu zaštitile.


Prema pisanju Observera, u službenom europskom kampu za izbjeglice kod Thesalonikija, dogodio se cijeli niz seksualnih zlostavljanja. Neke od žrtava imaju tek sedam godina. Prema informacijama koje je Observer dobio, rizik od seksualnog napastovanja toliko je velik da žene strahuju od odlazaka u sanitarne čvorove.

U kampu smještenom u bivšoj tvornici Softex navodno djeluju bande koje siluju djevojčice. Jedna sirijska obitelj zatražila je premještaj izvan kampa nakon što je i njihova kćer bila napadnuta. 'Jedan muškarac pozvao je njihovu sedmogodišnju kćer da dođe u njegov šator igrati igrice na mobitelu nakon čega je šator zatvorio. Djevojčica se vratila s modricama na rukama i vratu, a kasnije je priznala da je bila seksualno napadnuta. To dijete je psihički oštećeno do kraja života', rekao je jedan volonter iz kampa koji je tražio da ostane anoniman.

Neke obitelji su toliko u strahu da razmišljaju da se vrate u zemlju iz koje su pobjegli. U međunarodnom Crvenom križu kažu kako je doista zabilježen porast seksualnog zlostavljanja u grčkim izbjegličkim kampovima te da je grčka vlada o svemu alarmirana.

'To je vrlo teško za preživjeti, posebno maloljetnicama koje su tamo bez pratnje. Navečer nigdje nećete vidjeti djecu jer se skrivaju po šatorima, a žene kažu da ni na WC ne mogu same', kaže Anna Chiara Nava iz Liječnika bez granica.