Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je u petak ujutro uhitila dvadesetak radikalnih islamista u Francuskoj, napose u Toulouseu, više od tjedan dana nakon smrti Mohameda Meraha, ubojice na skuteru, doznaje se od izvora bliskih istrazi.


Odmah nakon Merahove (22) smrti, državni odvjetnik u Parizu Francois Molins rekao je da je istraga 'sada usredotočena na pomagače' Mohameda Meraha.

Predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je od policije da izvrši 'procjenu' opasnosti osoba za koje se zna da njeguju simpatije prema radikalnom islamu.

Ovu sveobuhvatnu operaciju proveli su istražitelji Glavne uprave za unutarnje obavješćivanje (DCRI) uz pomoć elitne jedinice nacionalne policije Raida, u Toulouseu, Nantesu, Le Mansu i Parizu i okolici.

Uhićenja se događaju dan nakon Merahova pokopa na groblju Cornebarrieuu, u predgrađu Toulousea, u nazočnosti tridesetak mlađih osoba iz njegove četvrti i bez članova obitelji.

Merah je ubijen 22. ožujka nakon 32-satne opsade njegova stana u Toulouseu, gdje se bio zabarikadirao. U trima napadima ubio je trojicu vojnika, židovskog rabina i troje djece. Zločine je, kako je sam rekao, počinio u ime Al Kaide.

Njegov stariji brat Abdelkader Merah je u istražnom pritvoru zbog sumnje da mu je pomagao u tim ubojstvima. (Hina)
 

Vezani članci Džamija, Bayonne, Francuska (Foto: AFP) Pucnjava ispred džamije u Francuskoj: Ozlijeđene dvije osobe, napadač uhićen Slika nije dostupna Merahov pogreb neće biti u Toulouseu