Obavijesti Video Pretražite Navigacija
44 milijuna glasača

U Francuskoj počeo prvi krug predsjedničkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Francuskoj je u nedjelju ujutro počeo prvi krug predsjedničkih izbora, na kojima će gotovo 44 milijuna glasača birati jednog od 10 kandidata za šefa države, prenose agencije.

U osam sati je diljem zemlje otvoreno oko 85.000 glasačkih mjesta koja se zatvaraju u 18.00 odnosno 20.00 sati u većim gradovima. Izbori za dijasporu i stanovnike prekomorskih područja počeli su u subotu.

Prema svim anketama, uvjerljivi favoriti su dosadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, predsjednik konzervativne Unije za narodni pokret (UMP), i socijalist Francois Hollande.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Slika nije dostupna Predsjednički izbori u Francuskoj Sarkozy priznao poraz, Hollande novi predsjednik Francuske!

>> Francuska: Sukob oko eura prije izborne šutnje

Očekuje se da će Sarkozy i Hollande u prvom krugu izbora biti prilično izjednačeni, ali da nijedan od njih neće dobiti dovoljno glasova, a u drugom krugu, 6. svibnja bi po anketama trebao pobijediti Hollande. Ako se potvrde prognoze, Sarkozy bi bio prvi francuski predsjednik nakon više od 30 godina koji je izgubio borbu za reizbor na dužnost nakon prvog mandata.

Sarkozy najviše glasova izgubio zbog ekonomske krize

Analitičari procjenjuju da je Sarkozy, premda i osobno nepopularan, najviše glasova izgubio zbog ekonomske krize koja prijeti zemlji i stopi nezaposlenosti od 10 posto, najvišoj u posljednjih 12 godina. Osobno mu veliki dio stanovništva zamjera skupi stil života, posve u neskladu s gospodarskim problemima zemlje, povremene netaktične ispade u javnosti i povezanost s bogatim industrijalcima i financijskim tajkunima.

Po anketama bi treće i četvrto mjesto trebali osvojiti predsjednica desničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen i kandidat ljevičara Jean-Luc Melenchon, dok će iza njih ostati Francois Bayrou, kandidat Demokratskog pokreta.

Prve službene projekcije izbornih rezultata utemljene na djelomičnom prebrojavanju glasova očekuju se u 20.00 sati navečer, a medijima je zaprijećena visoka kazna, ako prekrše taj embargo i prije toga objave vlastite izlazne ankete. Konačni rezultati očekuju se do srijede. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene