Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija Republike Srpske uhitila je Radovana Stankovića koji je prije gotovo pet godina pobjegao iz zatvora u Bosni i Hercegovini gdje je izdržavao dugogodišnju kaznu koja mu je izrečena zbog počinjenih ratnih zločina, potvrdila je glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja.


Ona je kazala kako je Stanković poslije podne pronađen u Foči gdje je imao i stan.

Policiji je informaciju o njegovu boravku u tom gradu dojavio jedan građanin, kazala je Šoja.

Stanković bi nakon ispitivanja na policiji trebao biti vraćen u fočanski zatvor iz kojega je i pobjegao u svibnju 2007.

Stankovića je Sud BiH pravomoćno osudio na dvadeset godina zatvora utvrdivši kako je on kao bivši pripadnik vojske bosanskih Srba izravno odgovoran za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Foči.

Optužnicu protiv njega najprije je podigao Haški sud koji je cijeli slučaj prepustio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Stanković je iz zatvora u Foči pobjegao pod nerazjašnjenim okolnostima kada je u pratnji zatvorske straže prevožen na stomatološki pregled.

Smatralo se kako je on nakon toga pobjegao u Srbiju čije državljanstvo također ima.

Na Stankovićevu pronalaženju inzistirao je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz upozoravajući kako je njegov bijeg ismijavanje pravde. (Hina)

Vezani članci Janez Janša Dodik: ''Impresivna je politička galama oko mirnog razlaza''. Vučić tvrdi da taj papir nije vidio i da ne zna za tu inicijativu Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane"