Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije za ljudsku prehranu!

U Europi se smije saditi GM krumpir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je otvorila put za sadnju genetski modificiranog krumpira u državama EU-a. To je već drugi GM proizvod čija je proizvodnja odobrena u Europi.

Genetski modificirani krumpir Amflora njemačkog kemijskog diva BASF-a može se koristiti za ishranu životinja i u industriji, kao škrob za proizvodnju papira, ali ne i za ljudsku prehranu.

Pročitajte i ovo Krumpir - 2 Manjkat će ga Od jela za sirotinju do luksuza! Cijena ove namirnice porasla u nebo: Poskupljenje gotovo za 117 posto Slika nije dostupna Igramo li se s prirodom?! Genetski manipulirani kukuruz utječe na plodnost miševa

Iako se udruge za zaštitu okoliša žestoko protive uvođenju genetski modifirianih biljaka, Europska komisija tvrdi da je odluku donijela na temelju 'nezenemarive količine znanosti', koja nije našla primjedbi na Amfloru.

Istom odlukom je na europskom tržištu dopuštena prodaja tri vrste genetski modificiranog kukuruza, iako se ne proizvodi na teritoriju EU-a. Osim toga, Europska komisija je prdložila i ublažavanje zakonske regulative vezane uz genetski modificirne organizme.

Prva GM kultura čija je proizvodnja ozakonjena u EU-u je kukuruz, koji se sije od 1997. godine, a Španjolska je postala prva europska zemlja koja ga je uvela u proizvodnju. Danas je pod GM kukurozm u toj zemlji 79.269 hektara, a u puno manjem opsegu proizvodi se u Češkoj, Portugalu i Njemačkoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene