Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Vladala je prije 4.500 godina, a do danas je bila nepoznata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki arheolozi u Egiptu su pronašli grob do sada nepoznate kraljice 'Khan Kaous III', supruge jednog faraona iz V. dinastije koja je vladala prije oko 4.500 godina, objavilo je u nedjelju egipatsko ministarstvo za starine.

Prvi puta smo pronašli ime te kraljice, nepoznate do pronalaska njezina groba, naveo je ministar za starine Mamduh al-Damaty u priopćenju.

Pročitajte i ovo Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina" Slika nije dostupna Ostaci golemog grada Pronalazak u Egiptu: Pukotina u stijenama otkrila tajnu skrivenu 2000 godina

Grob je pronađen jugozapadno od Kaira, u mjestu Abu Sir, gdje se nalazi nekoliko piramida faraona V. dinastije, koja je vladala Gornjim Egiptom oko 2500 godine prije Krista.

To otkriće omogućit će da se rasvjetle neki nepoznati aspekti V. dinastije, koja je sa IV. dinastijom svjedočila izradnji prvih piramida, precizirao je ministar.

Još jedno veliko otkriće: Podzemni kompleks ponudit će nove odgovore

Pronađeni grob datira iz sredine V. dinastije (2494.-2345. prije Krista), prema jednom dužnosniku ministarstva.

Arheolozi su u grobu pronašli pribor iz svakodnevnog života, 24 od vapnenca i 4 od bakra, kao i natpise na zidu, među kojima kraljičino ime i titule, prema priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene