Obavijesti Video Pretražite Navigacija
meta nije poznata

U dvije europske zemlje nova uhićenja zbog terorizma, digli razinu opasnosti: "Žive kod nas, a ne žele nam dobro"

Direktor operacija Danske sigurnosne i obavještajne agencije Flemming Drejer i policijski dužnosnik u Kopenhagenu Peter Dahl
Direktor operacija Danske sigurnosne i obavještajne agencije Flemming Drejer i policijski dužnosnik u Kopenhagenu Peter Dahl Foto: Afp
Tri osobe uhićene su u četvrtak u Danskoj i jedna u Nizozemskoj zbog planiranja terorističkog napada, objavili su danska policija i obavještajna služba.

"Riječ je o skupini koja je pripremala terorističko djelo. Postoje veze sa stranim zemljama i organiziranim kriminalom", rekao je direktor operacija Danske sigurnosne i obavještajne agencije (PET) Flemming Drejer.

Uhićene su tri osobe u Danskoj i četvrta u Nizozemskoj, ali umiješani su i drugi u inozemstvu, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Pročitajte i ovo Papa Franjo na audijenciji Govorio iz srca Papa Franjo ponovo osudio sukob Izraela i Hamasa: "Ovo nije rat, ovo je terorizam"

Policija je rekla da će povećati svoje snage u Kopenhagenu, ali i naglasila da je glavni grad siguran. Meta napada nije poznata.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da ta akcija "pokazuje situaciju u kojoj se Danska nalazi".

"Već nekoliko godina možemo konstatirati da postoje ljudi koji žive u Danskoj, a ne žele nam dobro, koji su protiv naše demokracije, naše slobode i danskog društva", rekla je.

Obavještajne službe smatraju da je teroristička prijetnja u zemlji "kritična" i proglasili su četvrtu razinu opasnosti od pet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene