Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj zaraženih virusom HIV-a posljednjih godina u porastu je u Bosni i Hercegovini, a među novozaraženim dominiraju mlađe osobe i homoseksualci, rekla je za list Oslobođenje od ponedjeljka voditeljica odjela za HIV/AIDS kliničkog centra u Sarajevu Vesna Hadžiosmanović.


Do prije pet godina godišnje se bilježilo četiri do pet slučajeva inficiranih osoba virusom HIV-a u BiH, no od tada se godišnje bilježi od 12 do 20 novih slučajeva. Hadžiosmanović tvrdi da je broj zaraženih daleko veći, no da se vrlo mali broj građana odlučuje na testiranje koje je dragovoljno i anonimno.

Vezani članci Slika nije dostupna Epidemija AIDS-a: Pogođeno 33,2 milijuna ljudi Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili tri gena koji kontroliraju razinu HIV-a

Prema njezinim riječima, među inficiranim dominantni su muškarci, a u nekoliko posljednjih godina najveći broj novih slučajeva zaraze je kod homoseksualnih parova.

"U posljednjih nekoliko godina dominira populacija muškaraca koji imaju seksualne odnose s muškarcem", ustvrdila je voditeljica odjela za HIV/AIDS kliničkog centra u Sarajevu.

Po njezinim riječima, ranije je prosječna dob zaraženih bila oko 42 godine, no ona se smanjila u posljednjih nekoliko godina na 32 pa se u bolnicu prijavljuju sve mlađe zaražene osobe između 23 i 28 godina.

U BiH je prvi slučaj zaraze HIV virusom zabilježen 1986. godine, a do danas je takvih 250 slučajeva. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook