Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borbe se nastavljaju

U borbama za aerodrom poginulo 35 separatista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Borci koji su bili na terminalu su eliminirani', poručili su iz ukrajinske vlade.

Ukrajinski vojnici i proruski separatisti sukobili su se u utorak u istočnom gradu Donjecku drugi dan zaredom, a jedan pobunjenik je izjavio da su separatisti izgubili do 35 svojih boraca koji su ubijeni u vladinoj vojnoj operaciji.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Ukrajina je u ponedjeljak izvršila zračne udare kako bi međunarodnu zračnu luku u Donjecku očistila od pobunjenika i izbacila je separatiste iz tom kompleksa.

'Borci koji su bili na terminalu su eliminirani', rekao je glasnogovornik vladine 'protuterorističke operacije' dajući naznake da je zračna luka sada pod kontrolom vladinih snaga.

Separatisti, koji podržavaju vodstvo samoproglašene Narodne republike Donjecka (DNR), priznali su u utorak da je dio njihovih boraca ubijen u vladinoj ofenzivi pokrenutoj u ponedjeljak, dan nakon što je Ukrajina izabrala novog predsjednika.

Jedan pobunjenik je izjavio u utorak kako vjeruje da je dosad ubijeno između 30 i 35 separatista u gotovo 24 sata sukoba u Donjecku. Međutim, nema neovisne potvrde tog podatka.

Ukrajina je pokrenula novu ofenzivu protiv pobunjenika, koji su zauzeli strateške lokacije u Donjecku, industrijskom središtu u kojemu živi milijun ljudi, i drugim gradovima na istoku zemlje nakon što je novoizabrani predsjednik u Kijevu odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora s 'teroristima'.

Ukrajinske snage napale separatiste: 'Ovo je najteži sukob dosad'

Petro Porošenko (48), kralj čokolade koji je premoćno pobijedio u nedjelju na predsjedničkim izborima za koje se mnogi nadaju da će okončati šestomjesečnu pobunu, rekao je da vojna operacija na istoku mora ugušiti pobunu separatista, ali da njezino trajanje treba biti ograničeno na sate, a ne dane ili mjesece.

Porošenko je najavio nakon izbora kako će nastaviti prozapadnu politiku u Ukrajini te da će se vojna operacija protiv proruskih separatista nastaviti. Također je obećao da će njegov prvi potez kao predsjednika biti odlazak na pobunjeni istok, a najavio je i da će zatražiti sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene