Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Akcija Damask'

Novačili su za Islamsku državu? U BiH uhićeni radikalni islamisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri su osobe uhićene u Sarajevu, a tri na području Maglaja i Bužima.

Šest osoba uhićeno je u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su se pripremali pridružiti terorističkoj organizaciji Islamska država (IS) i sudjelovati u borbama koje ona vodi na području Sirije, potvrdilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

U akciji, koju su po nalogu tog tužiteljstva proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhićenja su provedena na području Unsko-sanske županije, Maglaja te Sarajeva.

Cijela je akcija izvedena u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Iz SIPA-e su dodatno pojasnili kako su zapravo u Sarajevu u utorak navečer uhićene tri osobe inicijala M. K. (1996.), N. H. (1986.) i E. T. ( 1964.) dok su u srijedu ujutro na području Maglaja i Bužima uhićene osobe inicijala A. I. (1992.), H. E.(1981.) i R. I. (1953.).

Iz Tužiteljstva BiH je pojašnjeno kako su uhićeni već bili na putu ka Siriji, a riječ je o pripadnicima radikalnih vjerskih pokreta.

'Stižu brodovima? Džihadisti na samo 300 kilometara od juga Italije'

Neki od njih uhićeni su na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj, a među privedenima ima i onih koji su pripremali i organizirali novačenje za Islamsku državu.

Uhićene se za sada sumnjiči za kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke skupine te kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama što je postalo kažnjivo pošloodišnjim izmjenama Kaznenog zakona BiH.

Iz Tužiteljstva BiH također navode kako je ova akcija dokaz odlučnosti tijela vlasti u toj zemlji u borbi protiv terorizma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene