Cjepivo u bolnici (Foto: Dnevnik.hr)
Cjepivo u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U referentnom državnom laboratoriju tijekom svibnja provedeno je testiranje te je potvrđeno kako je na teritoriju Srebrenice u istočnoj Bosni zaražen jedan lovački pas. Stanovništvu je za sada dana preporuka da izbjegavaju kontakt s bolesnim životinjama.


Institut za zdravlje i sigurnost hrane BiH potvrdio je u četvrtak kako je u toj zemlji prvi puta nakon šest godina registrirana pojava bjesnoće, bolesti koja je smrtonosna i za ljude i za životinje.

Vezani članci Vučić nakon posjeta Sarajevu Vučić nakon donacije cjepiva omastio brk: ''Najbolje okrepljenje pred povratak u Beograd, obožavam sarajevske ćevape'' Koronavirus, ilustracija, BiH Zaraza koronavirusom u susjednoj BiH nastavlja se širiti: Čak 60 novih slučajeva od jučer

 

Testiranjem provedenim potkraj svibnja u referentnom državnom laboratoriju potvrđeno je kako je jedan lovački pas bio zaražen bjesnoćom, a pronađen je na teritoriju Srebrenice u istočnoj Bosni.

Kako su naveli iz Instituta, to je prvi takav slučaj nakon šest godina kada se također pojavila bjesnoća u BiH, a izvor zaraze i tada je bio pas.

Institut je upozorio kako je potrebno poduzeti mjere zaštite da bi se spriječilo širenje te bolesti.

"Preporuke stručnjaka su provedba cijepljenja kako bi se izbjegla mogućnost širenja bolesti s divljih na domaće životinje, a onda na ljude", stoji u priopćenju.

Stanovništvu je za sada dana preporuka da izbjegavaju kontakt s bolesnim životinjama.

Iz Instituta podsjećaju na pokazatelje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima godišnje u svijetu od bjesnoće umire 59.000 ljudi, od čega su 40 posto djeca mlađa od 15 godina.