Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porezna uprava Federacije BiH objavila je popis najvećih poreznih dužnika, po uzoru na Hrvatsku.


Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je u srijedu popis najvećih poreznih dužnika u tome bosanskohercegovačkom entitetu, pokušavajući na taj način utjecati na učinkovitiju naplatu dospjelih dugovanja, kako je to već učinjeno u Hrvatskoj.

Na popisu koji je dostupan na internetskim stranicama porezne uprave nalaze se imena 194 institucije i tvrtke koje državi zaključno s krajem lipnja duguju ukupno milijardu i 68 milijuna konvertibilnih maraka (oko 546,4 milijuna eura). Popis se odnosi samo na one koji duguju više od 500 tisuća eura.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve'' Janez Janša, slovenski premijer Janša nazvao Džaferovića: "Ne postoji dokument kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica BiH"

>> Najbogatiji u Hrvatskoj pod posebnim nadzorom Porezne uprave

Najveći pojedinačni dužnik je javno poduzeće 'Željeznice FBiH', koje duguju gotovo 73 milijuna eura poreza, slijede rudnici 'Kreka' iz Tuzle sa 50 milijuna eura duga, zenički rudnici ugljena te željezara u Zenici sa po dvadesetak milijuna eura duga, te velikokladuški 'Agrokomerc', koji duguje osamnaest milijuna eura.

Zanimljivo je i da je na popisu dužnika služba za zapošljavanje Unsko-sanske županije, koja je dužna oko petnaest milijuna eura. Porez državi duguju i bolnice u Livnu i Konjicu, ali i Nogometni savez BiH, koji nije platio obveze u iznosu od oko 750 tisuća eura.

Porezna uprava FBiH istaknula je kako podatke o dugovanjima poreza i doprinosa ranije nije mogla objavljivati, no to se promijenilo donošenjem izmjena zakona o poreznoj upravi Federacije čije su odredbe ranije ovakve podatke tretirale kao poreznu tajnu. Izmjenama toga zakona ovakve se podatke smije objaviti na zahtjev sredstava javnog informiranja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook