Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanstvo FBiH svoj kruh svagdašnji zarađuje zahvaljujući tisućama svojih zanimanja koje je klasificirala Vlada Federacije BiH već u lipnju 2004., a među kojima se nalazi i zanimanje "prodavačice ljubavi".


Tadašnji premijer Ahmet Hadžipašić potpisao je Odluku o standardnoj klasifikaciji zanimanja u FBiH, čime su legalizirana "zanimanja" koja su, barem što se tiče razvijenih, zapadnih zemalja, odavno prošlost ili pod budnim okom policije.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu Nakon tri tjedna zatišja opet raste broj novih slučajeva, potvrđeno ih više od 700: "Ima dosta težih kliničkih slika" Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena

Abecedni popis zanimanja više je nego impozantan, od "člana Predsjedništva BiH" do zanimanja "sluge", "prodavačice ljubavi", "plesnog partnera" i "gatare", sve do "utjerivača dugova" i "skupljača dobrovoljnih priloga". 

Zanimljivo je da su astrolozi, proricatelji sreće i budućnosti, kao i gatanje iz dlana, u prije spomenutoj Odluci Vlade FBiH, svedeni pod zanimanja osobnih usluga. 

Dok je upitno u kojoj školi, fakultetu i kako su se školovale osobe s desecima više nego neuobičajenih zanimanja, njihova objašnjenja i opisi više su nego precizni.

Astrolozi, proricatelji sreće i budućnosti i srodna zanimanja predviđaju buduće događaje u životu ljudi primjenjujući astrologiju ili druge tehnike, i daju savjete o mogućim tijekovima djelovanja. 

Poslovi uključuju proricanje budućih događaja iz dlana sukladno položaju zvijezda i planeta, karakteristika klijentova dlana, igraćih karata, ostatka crne kave u šalici i slično, stoji, uz ostalo, u opojašnjenju Vlade FBiH, zemlje u 21. stoljeću koja se priprema za EU.

Ipak, da se ne radi o Vladinu trenutku slabosti govori objašnjenje da je standardna klasifikacija izrađena po načelima Međunarodne standardne klasifikacije zanimanja (ISCO-88), čime je bh verziji osigurana i međunarodna usporedivost podataka. 

Tako će se stotine raznih direktora, mehaničara svega i svačega, uz opisana zanimanja naučnika, profesora, vjerskih službenika, ali i prodavača, naći uz bok europskim zanimanjima kao što su ulični prodavači, ulični plesači, pa sve do "prodavačica ljubavi", "pratitelja".

Oni, po opisu, uz ostalo rade društvo poslodavcu i prate ga na razna mjesta, pa sve do onih kojima je zanimanja biti -"posluga". 

No, iako imamo tisuće legaliziranih zanimanja gdje bi svaki od građana u Federaciji mogao nešto naći za sebe, nezaposlenost u Federaciji je i dalje oko 44 posto.