Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve procjene

U BiH između 3,7 i 3,8 milijuna stanovnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve procjene rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog od 1. do 15. listopada pokazuju kako u toj zemlji živi između 3,7 i 3,8 milijuna stanovnika no etnički sastav i dalje je nepoznanica.

Sarajevski list Dnevni avaz ove je podatke objavio pozivajući se na neimenovane stručnjake Agencije za statistiku BiH (BHAS) prikupljene temeljem tzv. kontrolnih obrazaca koje su dostavljali popisivači i kroz elektronički sustav kojim je moguće objediniti različite podatke prikupljene s terena.

Prema tim izvorima u Federaciji BiH živi između 2,3 i 2,4 milijuna stanovnika, u Republici Srpskoj između 1,2 i 1,4 milijuna a u distriktu Brčko nešto manje od 100 tisuća ljudi.

Izvori iz BHAS ne očekuju značajnije odstupanje od ovih brojki kada se prikupe i obrade svi podaci.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

>>VIDEO BiH: 'Djeca u spotu za popis stanovništva su zloupotrijebljena'

Bude li tako to će značiti kako je u BiH za najmanje pola milijuna smanjen broj stanovnika u odnosu na 1991. godinu kada je uoči rata proveden popis.

Prema službenim podacima u BiH je tada živjelo 4,377 milijuna ljudi. Od toga je Hrvata bilo 760 tisuća, osoba koje su se tada izjašnjavale kao Muslimani 1,9 milijuna, a Srba 1,366 milijuna. Agencija za statistiku BiH službene bi informacije o rezultatima popisa trebala objaviti u siječnju naredne godine.

'Ne postoji mogućnost da sada postoje neki službeni podaci. Znali smo da će biti različitih kalkulacija te smo i ranije naglašavali da će prve pouzdane podatke objaviti Agencija', bio je komentar kojega je na objavu Avazovih' informacija dala glasnogovornica BHAS Mirsada Adembegović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene