Kamp Miral
Kamp Miral Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

U Bosni i Hercegovini trenutačno boravi oko sedam tisuća ilegalnih migranata koji čekaju priliku krenuti dalje ka Europskoj uniji, a među njima je sve više državljana Bangladeša, potvrdio je u srijedu voditelj ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Sarajevu Peter van der Auweraert.


U izjavi koju prenosi "Dnevni avaz", Van der Auweraert je kazao kako je kretanje ilegalnih migranata pojačano nakon ukidanja ograničenja što ih je ranije nametnula epidemija koronavirusa, ali je pojasnio kako nije samo BiH ruta kojom pokušavaju proći iz smjera Srbije jer je pojačan njihov pritisak i na Hrvatsku, Mađarsku te Rumunjsku.

Vezani članci Policija u Sloveniji, ilustracija Austrijanac kombijem prošvercao 20 migranata kroz Hrvatsku, uhvatila ga slovenska policija Policija u BiH,ilustracija (Foto: Pixsell,Armin Durgut) Migrant pretučen u prihvatnom centru u Hadžićima blizu Sarajeva, preminuo u bolnici

Svi koji uspiju ući u BiH nastoje se u njoj ne zadržavati predugo i odmah pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj, a to uglavnom čine preko teritorija Unsko-sanske županije.

Od približno sedam tisuća ilegalnih migranata koliko ih prema procjenama IOM-a ima u BiH, njih 5200 boravi u prihvatnim centrima koncentriranim na području Bihaća i Sarajeva. Još oko tisuću i pol ih boravi na otvorenome ili u improviziranom smještaju na bihaćkom području, a nekoliko stotina na području Tuzle.

Dužnosnik IOM-a tvrdi kako među ilegalnim migrantima do sada nije bilo potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.