Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Berlinu inauguriran spomenik homoseksualnim žrtvama nacizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar kulture Bernd Neumann i gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit su u utorak u središtu Berlina inaugurirali spomenik tisućama homoseksualaca koje su nacisti deportirali ili mučili, prenosi agencija France presse.

Spomenik u obliku betonske kocke visoke pet metara, u središtu koje je ovalni prozor kroz koji prolaznici mogu pratiti video snimku vječnog poljupca dvojice muškaraca, podignut je nedaleko Brandenburških vrata nasuprot spomeniku židovskim žrtvama holokausta.

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama Prosvjed u Berlinu Protive se presudi suda Neobičan prizor u prijestolnici: Blokirali najpoznatiju znamenitost grada i ne odustaju od svojih zahtjeva

Na fasadi spomenika koji je državu stajao 600.000 eura, ispisan je dugačak tekst koji u pojedinosti opisuje patnje koje je Hitlerov režim nanosio tisućama homoseksualnih parova između 1933. i 1945.

Više od 50.000 homoseksualaca je osuđeno na temelju članka kaznenog zakona koji je ukinut tek 1969., a homoseksualnost je u potpunosti nekažnjiva tek od 1994.

Njihova je drama izvazvala malo reakcija u poslijeratnoj Njemačkoj, pa ovaj spomenik stiže "vrlo kasno", istaknuo je Neumann tijekom inauguracije. On je izrazio uvjerenost da "diskriminaciji homoseksualaca, onih koji misle drugačije, ne smije biti mjesta u našoj zemlji".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene