Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Bagdadu ubijen irački novinar New York Timesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački novinar koji je radio za New York Times ubijen je u petak u Bagdadu, objavio je New York Times, a agencije izvješćuju o nastavku sukoba između američkih snaga i iračkih pobunjenika.

Dvadeset trogodišnji reporter je ubijen nakon što su u četvrtak fotograf i vozač agencije Reuters poginuli u napadu američkog helikoptera na Bagdad, kojeg je američka vojska nazvala obračunom s pobunjenicima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Ostao bez teksta VIDEO Novinar jednim pitanjem zaledio Vučića: "Čestitam, pobijedili ste" Ubijen novinar u Nikaragvi (Foto: AFP) izvještavao s prosvjeda Nikaragva: Novinar ubijen tijekom javljanja uživo

Okolnosti napada u kojem je Kalid Hasan ubijen još su nejasne. Najmanje 23 novinara ubijena su od početka svibnja, prema bilanci Novinara bez granica.

Od početka invazije američkih postrojbi na Irak 2003. poginulo je 195 novinara, među kojima je 14 nestalih iračkih novinara.

Američka vojska priopćila je u petak u Bagdadu da su njeni pripadnici ubili šest iračkih policajaca i sedam naoružanih ekstremista tijekom pucnjave koja je izbila nakon što je američka ophodnja zarobila poručnika iračke policije koji je s dijelom svojih ljudi pristupio šijitskim ekstremistima te postao zapovjednikom pobunjeničke jedinice.

Agencija AP prenosi kako je Washington opetovano zahtijevao od iračkih vlasti da pročiste redove svoje policije od pobunjenika i ekstremnih militanata, te da su američki i iračke vlasti izvršile više racija i uhitile niz policijskih časnika zbog veza s islamistima, ali da američka administracija napredak na tom području i dalje smatra nedovoljnim.

Policijski poručnik koji je bio uzrokom sukoba od petka, uhićen je u ranu zoru u istočnom Bagdadu, a pucnjava se razvila kad je nakon njegova privođenja otvorena vatra iz obližnje kontrolne točke iračke policije i ekstremista raspoređenih po krovovima na američke vojnike, navodi se u priopćenju američke vojske. Američki vojnici uzvratili su vatru, a u pomoć su im pritekli američki borbeni zrakoplovi koji suč, kako se navodi, intervenirali kako bi spriječili daljnju eskalaciju sukoba. Pritom nije bilo žrtava među američkim vojnicima, a na protivničkoj strani ubijeno je najmanje sedam ekstremista i šest iračkih vojnika koji su pucali na Amerikance.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene