Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Bagdadu proglašena potpuna zabrana kretanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti u Bagdadu u petak su, nakon proglašenja potpune zabrane kretanja, uspjele smiriti nasilje među šijitima i pripadnicima vojske, čija su posljedica stotine žrtava diljem zemlje, izvijestili su službeni izvori.

U ostalim velikim iračkim gradovima, primjerice u Basri, gdje su sukobi počeli 25. ožujka, također je proglašen policijski sat, prenio je France presse. Nasilje je, prenose svjetske agencije, smanjeno i u drugim iračkim gradovima, nakon sukoba u kojima je u zadnjih nekoliko dana ubijeno najmanje 120, a ranjeno više stotina ljudi.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

U četvrti Bagdada Sadr City, uporištu radikalnog vođe militanata Moqtade Sadra, organizirani su pogrebi žrtava sukoba. U petak su u novim sukobima u Nassiriyi ubijena najmanje četiri policajca. "Aktivisti su pokušali napasti policijske postaje. Policajci su smrtno stradali u okršajima", izvijestio je policijski izvor.

Glasnogovornik britanske vojske, vojni zapovjednik Tom Holloway u petak je izvijestio kako su od početka sukoba u Basri prvi put intervenirali zrakoplovi koalicijskih snaga pod američkim zapovjedništvom u Iraku. Cilj dviju bombaških misija u Basri bila su uporišta šijitskih militanata i mjesta na kojima su bili postavljeni višecijevni bacači raketa.

Istodobno je irački premijer Nuri al-Maliki militantima koji do 8. travnja predaju oružje vlastima ponudio novčanu naknadu. "Svi koji odluče teško i lako oružje predati snagama sigurnosti, u razdoblju od petka do 8. travnja, dobit će novčanu naknadu", stoji u priopćenju Ureda premijera. "Željeli bismo staviti pod kontrolu uporabu oružja koje predstavlja opasnost za civile i njihova dobra. Vlada na ovaj način želi pružiti mogućnost rješenja problema ne pribjegavajući pravnim postupcima", stoji u priopćenju.

Očevici su za agenciju dpa kazali kako militanti do sada još nisu predali nikakvo oružje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene