Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najizopačenijih seksualnih prijestupnika u britanskoj povijesti, 53-godišnji Delroy Grant, danas je proglašen krivim za silovanje najmanje 18 žena, no vjeruje se kako je stvaran broj žrtava veći od 500.


Grant je bio osumnjičen u 203 slučaja, no vjeruje se kako je stvaran broj žrtava veći od 500. Među žrtvama je bilo i nekoliko starijih muškaraca od kojih je jedan veteran iz 2. Svjetskog rata. Porota ga je danas napokon proglasila krivim na osnovu iskaza najmanje 18 žrtava, a sudac Peter Rook kazao je kako razmišlja o doživotnom zatvoru. 

Vezani članci Zlatnici, ilustracija Zavirili ispod kuhinjskog poda pa pronašli lonac pun zlatnika: Sada su bogatiji za više od šest milijuna kuna Ilustracija Tri su osobe izbodene nožem: Žrtve prebačene u bolnicu, policija na ulicama

Nakon presude policija se ispričala zbog propuštenih prilika da se 'zvijer uhiti ranije'. Naime, još davne 1999. policija ga je isključila s popisa osumnjičenika nakon što su greškom pomiješali DNK nalaze s nalazima drugog osumnjičenika istog imena. Iako je postojao svjedok koji je Granta vidio u blizini mjesta jednog zločina i policiji dao registracijski broj njegova automobila, policija ga je zbog vlastite greške isključila s popisa osumnjičenih. 'Jako nam je žao zbog trauma kroz koje su prošle sve žrtve', poručio je Simon Foy, jedan od glavnih inspektora u Scotland Yardu.

Između 1992. i 2009. maskirani seksualni predator ordinirao je po južnom dijelu Londona i svoje žrtve napadao u njihovim domovima. Mnoge su žrtve, u rasponu do 89 godina, bile slijepe ili gluhe, ili su bolovale od Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti. Grant je u predgrađima ciljano tražio kuće prizemnice, a najčešće je ulazio kroz prozor uz pomoć metalne šipke. Presjekao bi telefonske linije i izvadio žarulje, a potom bi probudio prestravljene umirovljenike upalivši im baklju ispred lica. Prije nego bi ih seksualno ponizio i iskoristio Grant je s njima volio voditi razgovore.

'Najvjerojatnije nikada nećemo doznati zašto je Grand silovao i napao toliko puno nedužnih ljudi u proteklih 17 godina jer on nepokolebljivo odbija priznati bilo kakvu odgovornost ili pokazati kajanje. Pravdi ga je dovela jedino hrabrost žrtava koje su policiji pomagale u istrazi', kazao je tužitelj Andrew Hadik.

Grant je inače, otac četvero odrasle djece iz braka sa suprugom Jennifer koja boluje od multiple skleroze i paralizirana je od vrata naniže. Prema priči susjeda bili su prosječna, simpatična obitelj. Policija je naknadno otkrila kako ima još najmanje osmero djece s četiri različite žene.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju